Türkiye’de Tütün Ürünü Düzenlemesinin Geleceği Çalıştayı adlı toplantıda açıklamalar yapan Alman Kanser Araştırma Merkezi, Kanser Önleme Dairesi Başkanı Dr. Martina Pötschke-Langer elektronik sigaranın kimyasal bir karışım olduğunu belirterek, yapılan araştırmalara göre sigara bıraktırma etkisi olmadığını söyledi.
2015-2018 yıllarını kapsayan Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı’nın değerlendirildiği, özellikle sigaraya karşı mücadelede ve halk sağlığının korunması için büyük önem taşıyan tütün ürünü düzenlemelerinin geleceği konusunda, Sağlık Enstitüsü Derneğinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Türkiye’de Tütün Ürünü Düzenlemesinin Geleceği Çalıştayı” İstanbul’da düzenlendi. Toplantıya Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Alman Kanser Araştırma Merkezi, Kanser Önleme Dairesi Başkanı Dr. Martina Pötschke-Langer, Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Füsun Yıldız, Türk Toraks Derneği Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Tüketici Hakları Derneği Üyesi Sinan Vargı ve Sağlık Enstitüsü Derneği Üyesi Efza Evrengil katıldı.
Ulusal Tütün Kontrolü Programı Eylem Planı ile tütün ürünü girdileri, sigara paket ve etiketleme, paket tasarımı, sağlık uyarıları, düz ve standart paket karşılaştırmaları, dünyadan örnekler, elektronik sigara ve yeni ürünler, e-sigara ve yeni ürün akımları gibi konu başlıkları toplantıda ele alındı.
Toplantı kapsamında yaptığı konuşmada elektronik sigaraların, sigara bıraktırmaya yaramadığına dikkat çeken Alman Kanser Araştırma Merkezi, Kanser Önleme Dairesi Başkanı Dr. Martina Pötschke-Langer “Elektronik sigaralar kimyasal karışımlardır. Bazıları elektronik sigaranın sigaraya göre daha sağlıklı bir alternatif olduğunu iddia ediyorlar. Fakat araştırmalara göre bu iddia doğru çıkmadı, elektronik sigaraların sigara bıraktırmaya yaradığı konusunda da hiçbir kanıt yoktur. Aksine kimyasal karışım olduklarından dolayı sağlığa ciddi zararları var” sözlerini ifade etti.
Nargile ve sigaraların doğal ürünler olmadığını da belirten Dr. Martina Pötschke-Langer, ”Sigara ve nargileler kimyasal karışımlardır. Ürün tasarımı o kadar ilerledi ki tütün ürünlerinde ki tasarımlar tüketicileri daha da çekiyor. Tütün tadı katkı maddeleriyle sert, acı olmuyor. Tütün ürününü daha derin çekmek mümkün olabiliyor. Bireylerin özel zevklerine göre, beğendiği tatlara göre tütün ürünleri üretilebiliyor. Son yıllarda kullanılan katkı maddeleri özellikle gençleri ve kadınları tütün ürünü kullanımına yöneltiyor. Katkı maddeleri tütün dumanının daha kolay solunmasına neden oluyor ve bağımlılık potansiyelini arttırıyor. Tütün ürünlerinde ki katkı maddelerini solunum yoluyla çektiğimizde duman akciğer dokusunda kalıcı oluyor ve kanser gibi ciddi hastalıklara yol açıyor. Bu nedenle tütün ürünlerinde ki katkı maddeleri yasaklanmalıdır. Tüm katkı maddeleri yasaklanmalıdır. Tütün ürünleri yanıltıcı katkı maddeleri olmadan tütün tadında olmalıdır” dedi.
“TÜTÜN ÜRÜNLERİNDE KATKI MADDELERİNİN YASAKLANMASI GEREKİYOR”
Türkiye’de gençler arasında sigara tüketiminin azalmasının sağlanamadığını söyleyen Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da, “Ülkemizde nargile ve sigara tüketimi hızla devam ediyor. Katkı maddeleri gençlerin tüketimini arttıracak şekilde tütün üretiminde kullanılmaya devam ediyor. Katkı maddelerinin ve elektronik sigaraların Türkiye’de yasaklanmasını istiyoruz. Elektronik sigaraların hangi kimyasalları içereceğinin tartışılmasını değil, elektronik sigaraların tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Sigara kullanımını azaltmak ve insanlarımızın sağlığını korumak için politikacılarımızdan aciliyetle katkı maddeleri yasağı getiren yeni düzenlemeler getirmesini istiyoruz” dedi.
Türk Toraks Derneği Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç ise tütün ürünlerinin daha fazla tüketilmesini engelleyecek düzenlemelerin getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Tütünün içine koyulan katkı maddelerini tek tek ortaya çıkarsak insanlar bu maddelerden uzaklaşırlar. Fakat bu kimyasal karışımlar sigara içinde olunca, tütün kullanımını arttırıyor. Katkı maddesi olmadan 2-3 sigara içen bağımlı bu kimyasal karışımlarla birkaç paket sigara tüketebiliyor. Tüketim miktarı arttıkça hastalığa yakalanma riski de artıyor. Bu katkı maddelerinin tütünlerde kullanılmaması lazım, buna engel olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Karar alıcılar da bu konuda düzenlemeler yapmalıdır” diye konuştu.