Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, bir annenin bebeğine verebileceği en muhteşem armağanın ’anne sütü’ olduğunu ifade ederek, "Bebeğe doğumdan 6. ayın bitimine kadar sadece anne sütü verilmelidir. 6. aydan sonra ek gıdalarla birlikte emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir" dedi.
15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü dolayısıyla açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde büyüme ve gelişmenin izlenmesi programının yürütüldüğünü söyledi. Bu program kapsamında her yıl 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü olarak kutlandığını kaydeden Kemik, "Büyümenin İzlenmesi Gününde çocuklarının büyüme ve gelişmelerinin izlenmesinin sağlıkları açısından ne kadar önemli olduğu vurgulanmaktadır. Çocuğun sağlık ve beslenme durumunu anlamanın en iyi yolu onun büyümesini ölçmektir. Büyüme ve gelişme genellikle bir arada kullanılan kelimelerdir. Büyüme, vücut hacmi ve kütlesinin artması anlamını taşımakta olup, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, baş çevresi gibi vücut ölçümleriyle belirlenmektedir. Yapılan ölçümler, sağlıklı çocuklar için hazırlanmış standart büyüme eğrisi grafikleri ile karşılaştırılarak normalden sapmaları erken tespit edip, gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. Pek çok hastalığın ilk belirtisi büyüme ve gelişmenin duraklamasıdır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı ’Erken Çocukluk Gelişimi ve Büyümenin İzlenmesi Programı’ yürütmektedir" ifadelerini kullandı.
Bu programının amaçlarından da bahseden Kemik, "Amacı sağlam, hasta çocuk ayrımı yapmadan tüm çocukların hangi ortamlarda, nasıl bir beslenme uygulanarak büyüdüklerini, kilolarını, boylarını ölçerek sağlıklı bir gelişim gösterip göstermediklerinin saptanması ve erken tanı konularak girişimlerde bulunulmasıdır. Çocukların boy ve ağırlık ölçümlerinin, büyüme ve gelişmenin, beslenme durumunun belirlenmesinde önemli birer ölçüm olup, özellikle protein-enerji malnütrisyonunun erken tanısında en fazla kullanılan ölçümlerin başında gelmektedir. Gelişme ise hücre ve dokuların yapı ve bileşimindeki değişiklikler sonucunda meydana gelen olgunlaşmaya denir. Büyüme ve gelişme anne karnında başlar ve ergenlik dönemi sonuna kadar devam eder. Gelişmenin değerlendirilmesi için, kemik gelişimi, diş gelişimi, duyu organlarının gelişimi, zihinsel ve sosyal gelişim, cinsel gelişim kriterleri takip edilmektedir. Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörlerin başında ise cinsiyet, genetik faktörler, hormonlar, beslenme ve metabolik hastalıklar, doğum öncesi faktörler, kronik hastalıklar, ilaç ve kimyasal faktörler, doğum ile ilgili sorunlar gelmektedir" dedi.
Bir annenin bebeğine verilebileceği en muhteşem armağanın ’anne sütü’ olduğunun altını çizen Kemik, "Bebeğe doğumdan 6. ayın bitimine kadar sadece anne sütü verilmelidir. 6. aydan sonra ek gıdalarla birlikte emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir. Bebeğinizin bağışıklık sistemini en iyi geliştiren tek besin, anne sütüdür. Bebeğin iyi beslendiğinin en iyi göstergesi, standartlara uygun büyüme ve gelişme göstermesidir. Bunu anlamanın en iyi yolu onun büyümesini izlemektir. Sağlıklı nesiller için bebek ve çocukların izlemlerinin yapılması, çocuklarımızın sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için dengeli beslenmeleri, bulaşıcı hastalıklardan korunmaları, aşılarının zamanında ve tam yapılmış olması çok önemlidir" şeklinde konuştu.