Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Meclis komisyonlarının çalışmalara yeterli zaman ayırmadıklarını, bu nedenle komisyon raporlarının toplantılara yetişmediğini belirterek, komisyon üyelerini, “Komisyonlar adam gibi çalışsın” diyerek uyardı.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Başkan Kocamaz başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, komisyonlara Başkan Kocamaz’dan uyarı geldi. Kocamaz’ın, geçtiğimiz Pazartesi günü yapılan Meclis toplantısının tutanak özetini oylamaya sunduğu sırada söz alan Meclis Üyesi Mustafa Güler, Çavuşlu Mahallesi’ndeki bazı adaların teklifte olmamasına karşın komisyon kararlarında yer aldığını ifade ederek, düzeltilmesini istedi.
“KOMİSYONLAR ADAM GİBİ ÇALIŞSIN”
Bunun üzerine, konuyu İmar Komisyonu Başkanı’na soran ve Komisyon Başkanı’ndan ‘İnceleyip cevap vereyim’ demesi üzerinde sinirlendiği gözlenen Kocamaz, “Komisyonlar adam gibi çalışsın. Konuyu ben biliyorum, siz bilmiyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Komisyon üyelerinin, bir taraftan komisyon raporlarının en geç Çarşamba günü ellerinde olmasını istediğini, bir taraftan da toplantılara katılmadıklarını söyleyen Kocamaz, “Hem toplantıyı gerçekleştirmiyorsunuz, ondan sonra da ‘komisyon raporu Çarşamba günü gelmesi lazım, gelmiyor’ diyorsunuz. Sözünüzün arkasında duracaksanız, takip edeceksiniz. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki birçok karar bugün buraya gelmiyor. Niye? Arkadaşlar toplanamamış. Bu iş ciddiyetle yapılırsa sonuç alırız. Yoksa ‘benim işim var, ben toplanamadım’ mantığıyla bu mecliste alınacak kararları geciktirirsek, bu kent hizmet bekliyor. Herkes sorumluluğunun bilinciyle hareket etsin, bu işi düzenli yapsın” dedi.
Bazı komisyonların üyelerinin, Başkan Kocamaz’ın ‘toplantıya katılmıyorsunuz’ sözlerine itiraz ederek, tüm toplantılara katıldıklarını söylemeleri ve bu sözlerinin düzeltilmesini istemeleri üzerine ise Kocamaz, “Toplantıya gelmiyorsunuz demiyoruz ki, yeterli zaman ayırmıyorsunuz. Yeterli zaman ayrılsa oraya havale edilenlerin hepsi gelir. Burada bir arkadaş çıkıyor ‘Çarşamba günü elimize geçmesi lazım’ diyor ama dün gece 11’de ancak biz arkadaşlara gönderebiliyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? Herkes sözünün arkasında duracak. Şikayet edenler sizsiniz ama Meclis’e Cuma gününe o komisyon raporlarını yetiştiremeyen yine sizlersiniz. Kişileri baz almadan söylüyorum, geneldeki olay bu. Zaman su gibi akıp geçiyor ama biz orada maalesef zamanında toplanıp, yeterli zaman ayırıp komisyon raporlarını meclise ulaştıramıyoruz. Mesele bu” diye konuştu.
Kocamaz, daha sonra tutanak özetinin, bu konudaki düzeltmeyle birlikte kabulünü meclis üyelerinin oylarına sundu. Tutanak özeti oy birliğiyle kabul edildi.
TULUMBA KATLI KAVŞAK PROJESİ BU YIL İÇİNDE YAPILACAK
Meclis toplantısında daha sonra merkez Yenişehir ilçesindeki Tulumba Kavşağı için hazırlanan katlı kavşak avan projesinin imar planlarına işlenmesi ile ilgili İmar-Bayındırlık Komisyonu, Çevre-Sağlık Komisyonu ve Ulaşım Komisyonu’nun ortak raporu ele alındı. Rapor oy birliğiyle kabul edilirken, toplantı sonunda katlı kavşak çalışmalarına ilişkin yapılan sunumda da gerçekleştirilecek yeni katlı kavşağın ayrıntıları ortaya çıktı. Mevcut Tulumba Kavşağı’nın yıkım kararının 12 Aralık 2014 tarihli meclis toplantısında alındığı anımsatılan sunumda, yıkım kararının ardından yeni projenin tamamlandığı ve kısa zamanda hayata geçeceği bildirildi. Katlı kavşağın 3 boyutlu gösterisinin de sunulduğu bilgilendirmede, Ankara ve İstanbul’daki bazı kavşaklar da örnek gösterildi. Yeni projede, kuzeyden güneye battı-çıktı yapılacak. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda güneydoğu ve kuzeybatıdan giriş-çıkışlar verilecek kavşakta, sorunun trafik ışığı olmadan çözümüne gidildiği aktarıldı. Güneybatı ve kuzeydoğuda yerleşim birimleri olduğu için buradaki sorunun da İnönü Bulvarı üzerinden U dönüşü ile çözümüne gidildiği anlatılan sunumda, katlı kavşağın şu anda proje aşamasında olduğu, önümüzdeki günlerde ihalesinin yapılacağı ve bu yıl içinde biri Tulumba olmak üzere iki tane katlı kavşağın bitirilerek Mersinlilerin hizmetine sunulacağı kaydedildi.
MERSİN’E 10 KÖRÜKLÜ OTOBÜS ALINACAK
Toplantıda, idareden gelen teklifler arasında yer alan Mersin’e 18 adet körüklü otobüs alımı da gündeme geldi. Söz konusu teklifte, Ulaşım Daire Başkanlığı’nın 2015 yılı Stratejik Planı’nda 40 adet otobüs alımının yer aldığı anımsatılarak, “Hatlardaki yolcu yoğunluğu nedeniyle sıkıntılar yaşandığından, sıkıntıların çözüme kavuşması ve vatandaşlarımızın rahat yolculuk etmesi adına, Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na bağlı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü bünyesine 10 adet 18 metrelik körüklü tipte otobüs satın alınabilmesi için Başkan Kocamaz’a yetki verilmesi” istendi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Kocamaz, “Bu konuda çok şikayet alıyoruz. Özellikle pik saatlerde vatandaşların uzun süre otobüs bekledikleri yönünde şikayetleri var. Her ne kadar yeni otobüslerle biraz rahatlasa da bu tür büyük körüklü otobüslere de ihtiyaç olduğu görüldü” diyerek, teklifin kabulünü meclis üyelerinin oyuna sundu. Teklif, oy birliğiyle kabul edildi.
BÜYÜKŞEHİR, MEZİTLİ’DE YAPILACAK CEMEVİNE KATKI SUNACAK
Meclis toplantısında ayrıca, Mezitli Belediyesi’nin ilçeye bu yıl içinde yapılması planlanan cemevi için Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunmasına ilişkin teklifi de gündeme alındı. Teklifin görüşülmesi sırasında konuşan Kocamaz, teklifte hem arsa bedeli hem bina bedeli olarak ayrı ayrı rakamlar çıkarıldığına işaret ederek, “Arsa değeri 2 bin 493 metrekare 350 TL’den 875 bin lira. Yapılacak olan yapının bina değeri 2 milyon 875 bin lira. Biz daha önce aldığımız kararda arsa bedeli hiç söz konusu olmadı. Arsa tahsisi zaten var. Dolayısıyla Bütçe Komisyonu’nda arsa bedeli olmadan değerlendirilsin, binanın değerine göre biz yüzde 50’sini katkı olarak verebiliriz” ifadelerini kullandı.
Teklif oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonu’na havale edildi.