Ahmet ACAR/ KAŞ(Antalya), () - ANTALYA'nın Kaş İlçesi'ne bağlı denizden 250 metre yükseklikteki 3 mahallede yılın büyük bölümünde etkili olan sisli hava, seracılığın gelişmesini sağladı ve tersine göçe neden oldu. 
Kaş'a bağlı Kasaba, Dirgenler ve Karadağ mahallelerinin bulunduğu yaklaşık 40 bin dekarlık dört tarafı kapalı çanak şeklindeki ovada, yılın 6 ayı sisli hava etkili oluyor. Halk arasında 'kara duman' olarak bilinen sis, gündüzleri bölgeden geçenlerde güneşin doğmadığı hissine neden olurken, kış günlerinde sis gün boyu etkili oluyor. Bölge halkı ise önceleri şikayet ettiği sisten şimdi ekmek parası kazanıyor. Kış aylarında sisin hava sıcaklığını 4- 5 derece yükselttiğini belirleyen mahalleli, seracılığa başladı. Demre İlçesi'ne seracılık yapmaya giden birçok aile de bu sayede topraklarına dönmeye başladı. Bölge halkı, sulama suyu sorununun çözülmesi halinde seracılık ve meyveciliğin yaygınlaşacağını söyledi.
'BU SİSİ SEVİYORUZ'
Kasaba Mahallesi Muhtarı Mustafa Özen, mahallelerinde önceden seracılık yapılmadığını belirterek şöyle dedi:
"Bu sisin hava sıcaklığını 4- 5 derece yükselttiği fark edilince, dışarıya giden insanlarımız döndü. Sis sayesinde seracılıkta büyük gelişme oldu. Sulama suyu sorunumuz çözüldüğü takdirde gördüğünüz 40 bin dönüm arazide insanlarımız seracılık ve meyvecilik yaparak, büyük bir gelire kavuşacak. Devletimize de büyük katkı sağlayacak."
Kasaba'ya dönerek seracılığa başlayan Mehmet Ali Deveci de, "Bu sis kışın Kasaba'da hava sıcaklığını yükseltiyor. Bu sayede burada seracılık yapıyoruz. Burada nem çok olduğu için dünyanın en güzel kapya biberi de yetişiyor. Biz bu sisi seviyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI