Esas Holding; Çin’in en büyük, dünyanın 2. büyük otomotiv cam üreticisi olan Fuyao Glass Industry Group Co. LTD.’nin Hong Kong Borsası’na halka arzına; ‘Temel Yatırımcı’ olarak katılarak; Çin’deki ilk yatırımını gerçekleştirdi.
Esas Holding; Çin’in en büyük, dünyanın 2. büyük otomotiv cam üreticisi olan Fuyao Glass Industry Group Co. LTD.’nin Hong Kong Borsası’na halka arzına; ‘Temel Yatırımcı’ olarak katılarak; Çin’deki ilk yatırımını gerçekleştirdi. Şevket Sabancı ve ailesi tarafından 2001 yılında kurulan Esas Holding; bugüne kadar havacılık, perakende & eğlence, ulaştırma, sağlık ve gıda alanlarında faaliyet göstermişti. Esas Holding, Mart 2015 sonu itibariyle yeni bir sektöre giriş gerçekleştirerek; Çin’in en büyük, dünyanın 2. büyük otomotiv cam üreticisi Fuyao Glass Industry Group Co. LTD. ile Çin’deki ilk yatırımını gerçekleştirdi.
Şangay Borsası’nda 22 yıl önce halka açılan Fuyao; küresel büyüme planları çerçevesinde 2015 yılı Mart ayında Hong Kong Borsası’nda hisselerinin yüzde 18’ini ikincil olarak halka arza etmek üzere CMS ve UBS bankalarını yetkilendirdi. Yaklaşık 950 milyon dolar büyüklüğündeki; Fuyao’nun Hong Kong Borsası hisselerinin halka arzının 368 milyon dolarlık kısmı ‘Temel Yatırımcı’ olarak belirlenmek üzere büyük yatırım kuruluşları ve kurumsal yatırımcılara ayrıldı. Halka arz değerlendirmesi neticesinde Esas Holding Fuyao yönetiminin ve danışmanlarının belirlediği dünya çapında 8 ‘Temel Yatırımcı’sından biri olarak seçildi. Esas Holding 30 milyon dolarlık Fuyao yatırımı ile Çin’in en büyük, dünyanın ikinci en büyük otomotiv camı üreticisine; bu sayede de Çin’deki ilk yatırımını gerçekleştirmiş oldu.
Esas Holding CEO’su Çağatay Özdoğru gerçekleştirilen satın alma sonrasında: “Esas Holding olarak özellikle son bir yıldır Türkiye dışında özellikle Avrupa, Amerika ve Asya kıtasındaki yatırım olanaklarını yakından izlemekteyiz. Doğru projeyi arıyorduk. Bu yatırımla portföyümüze global bir dev olan Fuyao ismini ekledik. Fuyao’nun Hong Kong Borsası’nda gerçekleştirdiği halka arz işleminde; Esas Holding olarak küresel yatırımcılar arasından seçilmiş 8 büyük kurumsal yatırımcı listesinde yer alarak, ‘Temel Yatırımcı’ statüsü ile Çin’deki ilk yatırımımızı yaptık. Fuyao‘nun pazardaki mevcut konumunun küresel pazarlardaki büyüme stratejisinin bir teminatı olduğunu düşünerek bu yatırımı yaptık” dedi.