Kastamonu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Nevruz Bayramı programı düzenlendi.
Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Vali Şehmus Günaydın, Belediye Başkan Vekili Eşref Can, Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, İl Genel Meclis Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan ve Emniyet Müdürü Mustafa Yoldan katıldı.
Programa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Vüsale Musali, Nevruz’un Türk takvimine göre yılbaşı kabul edildiğini belirterek, Türkiye’de gelenek haline gelen Nevruz’un her yıl Mart ayının 20’sinde kutlandığını söyledi.
Nevruz hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Vüsale Musali, Türklerde Nevruz kutlamalarının gelenek olduğunu ifade ederek, “12 hayvanlı Türk takvimde Nevruz yılbaşı olarak geçiyor. Divan-i Lügati Türk’te ilkbaharın gelişi olarak kutlanıyor” dedi.
Osmanlı’da Nevruz’un her dönemde kutlandığını belirten Musali, “Osmanlı döneminde Nevruz zamanında özel bir macun yapılırdı. İsmi ‘Nevruz-ı Sultanî’ olan macun, akşamları porselen bir kase içinde padişahlara sunulurdu” şeklinde konuştu.
Nevruz’un uzun süren kış döneminden kurtulmayı temsil ettiğini anlatan Musali, Azerbaycan’da da Nevruz’un her yıl kutlandığını ve Nevruz’a çok önem verildiğini söyledi.
Nevruz’da yapılması gerekenleri aktaran Musali, şöyle konuştu: “Nevruz tepsisi özel olarak hazırlanır. Ayı, yıldızı ve güneşi simgeleyen hamur işleri Nevruz tepsine hazırlanır”
Konuşmaların ardından Nevruz gelenek ve göreneklerini anlatan kısa film izlettirildi. Program sonunda Vali Şehmus Günaydın, Doç Dr. Vüsale Musali’ye plaket takdim etti.