Kumluca’da düzenlenen Domatexpo Fuarı kapsamında gerçekleştirilen sempozyumda domates pazarının beklentileri ele alındı.
Kumluca Belediyesi 50. Yıl Kültür Merkezi Kalekule’de gerçekleştirilen sempozyuma konuşmacı olarak Türkiye Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Nedim Uygun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Gıda ve Hayvancılık Uzmanı Sadık Ertuğrul, Rijk Zwaan firması Türkiye Pazarlama Direktörü Joop Vegter, Kumluca Komisyoncular Derneği adına Şevki Macit, ev sahibi olarak Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Nedim Uygun, Türkiye’de ve dünyada tek ürün bazlı bir fuar olan Domatexpo Fuarı içinde böyle bir sempozyumun yapılmış olmasını çok anlamlı bulduğunu ve sektöre çok faydalı olacağını ümit ettiğini söyledi.
Fuarın gerçek amacına ulaşması için sadece firmaların değil, üretici, tüketici ve bilim insanlarının da fuar içinde yer almasının çok doğru bulduğunu dile getiren Uygun, “Artık bilinçli üreticilerin ürettiği tarım ürünleri pazarda daha fazla pay sahibi olduklarını görüyoruz. Tüketicileri özellikle biyolojik mücadele yöntemleriyle üretilen ürünleri tercih ediyorlar. Bu da bize biyolojik, entegre, izlenilebilir bir tarım yapmamız gerektiğini gösteriyor” dedi.
"BİLİNÇLİ ÜRETİCİ PAZARDA PROBLEM YAŞAMAZ"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Gıda ve Hayvancılık Uzmanı Sadık Ertuğrul da, entegre mücadelenin önemine vurgu yaparak, Bakanlık olarak bu konuda son yıllarda birçok yeni çalışmaya imza attıklarını söyledi.
Bilinçli üreticilerin pazarda sorun yaşamayacağını söyleyen Ertuğrul, tüketicinin istekleri doğrultusunda sağlıklı, izlenilebilir bir üretiminin yaygınlaşmaya başladığını, bu konuda kim daha fazla etki sağlayabilirse pazarda da bu oranda pay sahibi olacağını belirtti.
Kumluca Komisyoncular Derneği adına söz alan Şevki Macit de, üretilen ürünlerin pazarlanmasında yaşanan sorunları, tüketicinin beklentilerini ve çözüm önerilerinden bahsetti.
Kumluca’daki domates üreticilerinin tamamının geriye dönük izlenilebilir, biyolojik mücadele yöntemleriyle üretim gerçekleştirdiklerini ifade eden Macit, “Ancak pazarlama konusunda yeterli alt yapıya sahip değiliz. Tüccar ve komisyoncular olarak yaşadığımız sıkıntılar var. Bu sorunları aşabilirsek, gelecek adına sektörde iyi söz sahibi olacağımızı ümit ediyorum” dedi.
Rijk Zwaan firması Türkiye Pazarlama Direktörü Joop Vegter de, sektörün sorunlarından önce tüketicinin ne istediğini iyi bilerek üretim yapmanın pazardaki sorunları en aza indireceğini söyledi.
Dünyanın çok küçüldüğünü, iletişim araçlarının çok hızlı geliştiğini vurgulayan Vegter, bu hızlı gelişime aynı şekilde üreticinin de ayak uydurması gerektiğini ve pazardaki sorunları en aza indirebilmek için öncelikle iyi marka imajı oluşturulması gerektiğini belirtti.
Vegter, “Türkiye’deki üretilen ürünlerin gerçekten kalitesi çok yüksek. Artık tüketici tükettiği ürünün yüksek fiyatına değil, sağlıklı ve güvenilir olduğuna bakıyor. Siz güvenilir üretir, bunu kaliteli marka haline getirirseniz, pazarda en az sorunu yaşarsınız. Benim tavsiyem, Türk çiftçisi sağlıklı, güvenilir, üretim gerçekleştirsin, bunu marka haline getirsin, o zaman sorun yaşamayacaktır” diye konuştu.
Sempozyumda son olarak söz alan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da, ilçede yılda 50 bin dekardan fazla alanda örtü altı sera üretimi yapıldığını ve bu alanların yüzde 50’sinden fazlasında da domates yetiştirildiğini söyledi.
İlçede gerçekleştirilen sera üretiminin kaliteli olmasındaki en büyük payın, ilçenin mikro klima özelliğine sahip olmasından kaynaklandığını vurgulayan Çetinkaya, belediye olarak yöre tarımın gelişmesine öncülük edecek bir çok etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirtti.
Çetinkaya şöyle devam etti: “İlçemizde üç yıldır Domatexpo Fuar’ı düzenleniyor. Bundaki amacımız ekonomisi tarıma dayalı olan ilçemizde en çok üretimi yapılan domatesi en iyi şekilde tanıtmak. Bunu yaparken, sektörün üreticisini, tüketicisini, bu konuda teknolojik değişim sağlayan firmaları ve üç yıldır da sektörün bilimsel kanadını bir araya getiriyoruz. İlçemizde üretilen ürünlerin tamamı biyolojik mücadele yöntemleriyle entegre bir şekilde yapılmaktadır. Biz bu yıl bu işi bir adım daha ileriye taşıyarak dedik ki, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da destekleriyle Kumluca’yı biyolojik mücadelede pilot bölge ilan ettik. Tarım sektöründe biyolojik mücadelenin en zor yapıldığı alan domatestir. Biz bu zor işe talip olduk, ama bunu ilçemiz çiftçileriyle başaracağımıza inancımız sonsuz.”
Fuar kapsamında yapılan bilimsel etkinliklerin fark ediliyor olmasının kendisinin ayrıca sevindirdiğine değinen Çetinkaya, Antalya’da Akdeniz Üniversitesi olmasına rağmen, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nin fuar kapsamında sempozyuma ortak olmasının bunun en güzel göstergesi olduğunu kaydetti.
Sempozyum sonunda Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, sempozyumdaki konuşmacılar adına Türkiye Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Nedim Uygun’a plaket takdim ederken, diğer konuşmacılara da Kumluca Belediyesi kültür yayınlarından hediye etti.