Tunceli’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Cemevi Derneği tarafından imzalanan protokolle, cemevinde bağlama ve semah kursları düzenlenecek. Vali Osman Kaymak, “Bundan sonra silahlar değil bağlamalar çatılacak” dedi.
Tunceli’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitim Merkezi ile Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Cemevi Derneği tarafından imzalanan protokolle, cemevinde bağlama ve semah kursları düzenlenecek. Bağlama kursuna katılan 15 kursiyerin bağlamaları da protokol kapsamında Tunceli Valiliği tarafından karşılandı. Türkiye’de ilki gerçekleştirilen protokol kapsamında cemevinde Tunceli Valisi Osman Kaymak, Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Hüseyin Tunç, Vali Yardımcısı Serdar Arslantaş, Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt, Müftü Ömer Kardaş, kurum müdürleri ve vatandaşların katılımıyla bir etkinlik düzenlendi.
Cemevi toplantı salonunda bağlamaların silah gibi çatıldığı etkinlik öncesi konuşan Vali Osman Kaymak, “Bundan sonra silahlar değil bağlamalar çatılacak” dedi.
Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Cemevi Derneği Başkanı ve Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt ise, “Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitim Merkeziyle bağlama ve semah kursu düzenledik. Amacımız Türkiye’nin barış sürecine girdiği bu zamanda Dersim’de de artık silahlar yerine bağlamalar konuşsun istedik. Ağıtlar yerine türküler, deyişler yükselsin. Sayın Valimiz de gençlerimizin bağlamalarını aldı. Umudumuz odur ki savaş biter, silahlar bırakılır gençlerimizin elinde bağlama olur. Semah dönülür, bağlamalar çalınır” dedi.
“BÖLGEMİZDE SİLAHLAR SUSSUN BAĞLAMALAR, TÜRKÜLER KONUŞSUN”
Etkinlikte konuşan Tunceli Valisi Osman Kaymak, ilde barışın kalıcı olması için gayret sarf ettiklerini belirterek, “Barışı sürdürmek zordur ancak bunun için herkese düşen görevler var. Bunun için belki minik dokunuşlar yapıyoruz. Cemevinde zaman zaman programlarımız oluyor. Gençlerimiz artık fazla cemevine gelmiyor. Cemevlerinin faaliyetlerinin arttırılması, insanların buraya gelmesi için bir şeyler yapılması lazım. Bu çerçevede Alevilikle bağlama birbirinden ayrılmaz bütündür. Cemevinde de bir semah ve bağlama kurusu açalım istedik. Arktık bölgemizde silahlar sussun, bağlamalar, türküler konuşsun. Türküler sevginin, kardeşliğin, mutluluğun, huzurun, beraberliğin; aşkın sesidir. İnşallah sevginin, kardeşliğin olduğu yerde insanlar birbirini daha çok sevecek acılar mutluluğa dönüşecek. Birbirine yan gözle bakanlar birbirine sevgiyle bakacaklar. Bu sevginin Dersim coğrafyasından, Tunceli’den etrafa yayılmasını çok istiyoruz” dedi.
Kentte hangi siyasi parti temsilcisiyle konuşsa barışa olan özlemleri dile getirdiğine vurgu yapan Vali Kaymak, “Barışın bu kadar istendiği, özümsendiği yerde iradeyi ortaya koymak lazım. Herkesin tavrını ortaya koyması lazım. Bunu başarabilirsek Tunceli’nin sahip olduğu potansiyel şaha kalkacak. En büyük teşvik barış ve çözüm süreci. Bunun kalıcı olması halinde ilimizdeki devlet ve özel sektör projeleriyle bölgemiz tam anlamıyla bir huzur kenti olacak. Munzur kenti huzur kenti olacak. İnsanlar daha çok üretecek” diye konuştu.
Vali Kaymak, cemevlerinin sadece Muharrem ayında değil her zaman Alevi kültürünün yaşandığı yerler olması gerektiğinin altını çizerek bu sayede barışa da katkı yapılacağını sözlerine ekledi.
“BAĞLAMA BU KADİM TOPRAKLARIN ESAS SESİDİR”
Etkinlikte konuşan Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Hüseyin Tunç da bağlamanın Dersim’in kadim topraklarının esas sesi olduğunu belirterek, “Henüz silah icat edilmeden önce, kan dökülmezden önce bağlama ve onun türküleri vardı. Ne zaman ki Habil ve Kabil kardeşler birbirine silah çekti bağlama acıları, kanı, gözyaşını söyler oldu. Bağlamanın her bir telinde bir renk, bir duygu var. Aşkı, hasretliği, gurbetliği, umutları, beklentileri, isyanı bağlamayla ifade ettik. İnsanların önüne kağıt kalem konulmazdan önce bu bağlama konmuştur. Bu topraklarda artık silah sesleri değil müzik notaları, çocuklarımızın kahkahaları yükselmeli diye düşünüyoruz. Bunun bu toprakların toplumsal barışla buluşmasında ve şekillenmesinde; kucaklaşmasında önemli olacağını düşünüyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından kursiyerler için alınan bağlamalar Vali Osman Kaymak ve diğer katılımcılar tarafından kursiyerlere verilirken barış temennileri dile getirildi
Etkinlik, Vali Osman Kaymak’ın barış dilekleriyle sona erdi.