New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, olayın ardından düzenlediği  basın toplantısında, New York'ta bugün korkunç bir trajedi yaşandığını söyledi.

Olayın "korkakça yapılmış bir terör saldırısı" olduğunu söyleyen de  Blasio, saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiğini, en az 12 kişin de  yaralandığını açıkladı.

De Blasio, 6 kişinin olay yerinde, iki kişinin de kaldırıldığı  hastanede hayatını kaybettiğini belirtti. New York polisi ölenlerin kimliğini açıklarken hayatını kaybedenlerin 5'inin Arjantinli, 1'inin de Belçikalı turist olduğu öğrenildi.

New York Polis Departmanı Şefi James O'Neill ise saldırganın kiralık  bir kamyoneti bisiklet yolunda insanların üzerine sürdükten sonra bir okul  aracına çarparak durduğunu söyledi.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ VE FOTOĞRAFI YAYINLANDI

Amerikan medyası ise saldırganın ismini Sayfullo Saipov olarak açıkladı. Saldırganın 2010 yılında ABD'ye gelen bir göçmen olduğu ve Florida'ya yerleştiği belirtildi.

Saldırganın Özbekistan'dan geldiği aktarıldı.

New York Times, iki yetkiliye dayandırdığı haberinde saldırganın kamyonetinin yakınlarında DEAŞ'a bağlılığını gösteren Arapça metinlerin olduğunu söyledi.

CBS, salgırgana ait olduğunu belirttiği bir fotoğraf yayımladı.

'YALNIZ KURT EYLEMİ'

New York Belediye Başkanı Blasio, saldırının "yalnız kurt" eylemi olarak göründüğünü ifade etti.

New York Emniyet Müdürlüğü, vurularak yakalan saldırganın elinde, "paintball silahı ile havalı bir tabanca" olduğunu açıkladı.

Acil durum ekiplerinin aktardığına göre olay, yerel saatle 15:06'da (TSİ 22:06), New York'ta üst gelir grubunun yaşadığı TriBeCa isimli bölgede gerçekleşti.

Görgü tanıkları olay yerinde 9-10 silah sesinin duyulduğunu belirtti.

'IŞİD'E İZİN VERMEMELİYİZ'

ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabı üzerinden, "New York'ta, çok hasta ve dengesiz biri tarafından gerçekleştirilen yeni bir saldırı gibi görünüyor. Emniyet birimleri olayı yakından izliyor. ABD'DE OLMAZ" açıklamasını paylaştı.

Trump, aynı zamanda attığı başka bir tweette, "Ülkemiz Ortadoğu'da ve diğer her yerde yendikten sonra IŞİD'in dönmesine ya da girmesine izin vermemeliyiz. Yeter!" dedi.

DÜNYA TİCARET MERKEZİ'NE YAKIN

Araçlı saldırı, 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi'ni hedef alan saldırının düzenlendiği kuleler bölgesine de çok yakın bir konumda gerçekleşti.

11 Eylül saldırılarında kaçırılan dört uçakla düzenlenen eş zamanlı saldırılarda 3 bine yakın kişi ölmüş, New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin İkiz Kuleleri de yıkılmıştı.

'SALDIRGAN KARNINDAN VURULDU'

Emniyet'in yaptığı resmi açıklamada, şüphelinin bir okul aracına çarparak durduğu, kamyonetten çıktıktan sonra olay yerindeki bir polis memuru tarafından karnından vurulduğu açıklandı.

"Cadılar Bayramı" kutlamalarına başlayan kentte, saldırının gerçekleştiği bölgeye yakın okulların bulunduğu belirtildi.

Kaynak: Milliyet