GİRESUN (AA) - Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın, fındık dış kabuğunun kompost yapılarak bahçelerde doğal gübre olarak uygulanabileceğini bildirdi.

Angın, yazılı açıklamasında, hasat edilen fındıklardan patozlama işlemi sonrası dış kabuk çıktığını belirtti.

Can ve mal güvenliği açısından araç yollarında fındık dış kabuklarının yığın halinde bırakılmaması gerektiğini ifade eden Angın, patoz işlemi sonrası uygun yerlere nakledilmesini önerdiği dış kabukların risk taşıdığını ve çevre kirliliği açısından yakılmaması gerektiğini kaydetti.

Değerli organik madde olan fındık dış kabuğunun kompost yapılarak bahçelerde doğal gübre olarak uygulanabileceğini vurgulayan Angın, şunları ifade etti:

"Fındık dış kabuğu, olgunlaşmadan gübre amaçlı fındık bahçelerimizde kullanılmamalıdır. Zira bu durumda külleme hastalığı etmenine kışlama ortamı oluşturmakta, ayrıca aflatoksin oluşumunu arttırmaktadır. Değerli bir organik madde kaynağı olan fındık dış kabuğunu kompost yaparak fındık ve sebze bahçelerimizde doğal gübre olarak kullanabiliriz"

Bahçelerin uygun yerlerinde dış kabukların bir araya getirilerek ıslatılmasını, kat kat sönmemiş kireç ilave edilmek suretiyle de en az 6 ay olgunlaşması ve pişmesinin sağlanması gerektiğini kaydeden Angın, bu şekilde dış kabukta bulaşıcı hastalık etmeni mikroorganizmaların da yok olacağını aktardı.