Adıyaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Adıyaman il genelinde akaryakıt kaçakçılığı ile etkin mücadele etmek amacıyla il genelinde faaliyette bulunan tüm LPG ve akaryakıt istasyonlarını denetledi.
Belirtilen tarihler arasında yapılan denetimlerde Adıyaman, Mardin, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Kahramanmaraş, Tokat, Gaziantep, Batman, Aksaray ve Malatya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinden 22 personel, Bilim Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürlüğünden 3 personel, Adıyaman İl jandarma Komutanlığından 3 ve Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğünden 2 personel olmak üzere toplam 32 personel ve 10 denetim aracından oluşan 5 ekip ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinatörlüğünde Adıyaman il genelinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonlarının çapraz denetimi yapıldı.
Yapılan açıklamada, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinatörlüğünde 4 gün süren denetimlerde 151 lisanslı akaryakıt istasyonu ile 158 lisanslı LPG otogaz istasyonu denetlendi. Denetlenen istasyonlarda 6 akaryakıt istasyonu ile 15 LPG istasyonunun faaliyete olmadığı tespit edilerek, faal olan 145 akaryakıt ve 142 LPG oto gaz istasyonlarında yapılan lisans kontrolünde tamamının lisanslı olduğu tespit edilerek, 287 adet lisans belgesinin kontrolü yapıldı. 145 akaryakıt istasyonunda satışa arz edilen akaryakıtların kaçak olup olmadığının tespiti amacıyla, benzin ve motorin ürünlerinde ulusal marker denetimleri yapılmış olup, 275 adet marker ölçümü yapılmış, 275 adet marker geçerli çıkmıştır.
Ayrıca, denetimler sırasında 142 LPG otogaz istasyonda yapılan denetimde sorumlu müdür vizesini veya sözleşmesini belgeleyemeyen 29 istasyona tutanak tutulmuş olup, tutulan tutanaklar Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce EPDK’ya (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) gönderilmiştir. Denetimlerde ayrıca, kaçak tüp dolumuna yarayan aparata rastlanılamamıştır.
Adıyaman ilinde faaliyette bulunan istasyonlarda 1.715 adet akaryakıt sayacı ve 303 adet LPG sayacı olmak üzere toplam 2.018 adet sayacın damga süresinin kontrolleri yapıldı. 69 Akaryakıt sayacının 17 adet LPG sayacının damga süresinin dolduğu tespit edilerek bu sayaçlar mühürlendi.
Sayaçlarda yapılan miktar kontrollerinde ise, 874 adet akaryakıt sayacı ve 273 adet LPG sayacı olmak üzere toplam 1.147 adet sayaç denetlenmiştir. Yapılan miktar kontrollerinde, eksik veya fazla ürün verdiği tespit edilen sayaç olmamıştır" denildi.