Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO), AB Bilgi Merkezi ve AB Türkiye Delegasyonu iş birliğiyle gerçekleştirdiği ‘Tarımda Kooperatifleşme Konferansı’nın 2. gününde örgütlenme modeli olarak kooperatifler konusu tartışıldı.
DTSO’nun düzenlediği Tarımda Kooperatifleşme Konferansı bugün yapılan sunumlarla son buldu. Konferansta söz alan konuşmacıların yanı sıra, katılımcılar da söz alarak kooperatiflerin bir örgütlenme modeli olarak önemine vurgu yaptı. Kooperatifçilikte İtalya örnekleri ile ilgili detaylı sunumlar yapan İtalyan katılımcılar Marco Pippolini, Fabrizio Braccini ve Franca Barison’un ardından Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği (DGRV) adına söz alan Prof. Dr. Selahattin Kumlu, Almanya’da 150 yıllık tarihi ve toplam 19 milyon ortağı ile kooperatiflerin en büyük örgüt konumunda olduğunu dile getirdi.
Bir kooperatifin başarılı olması için belediye ve devletin desteklerinin olması gerektiğini belirten Kumlu, ortakların bu işi yapma isteklerinin yanı sıra hak ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini dile getirdi. Kumlu ayrıca, kooperatiflerin adil rekabet şanslarının olması ve devletin kesinlikle kooperatiflerden elini çekmesi gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde temel ilke olan özerklik ve bağımsızlık ilkesinin zedeleneceğini söyledi.
"KOOPERATİFLEŞME 12 EYLÜL DARBESİ İLE UZUN BİR KESİNTİYE UĞRADI"
Konferansta Türkiye’de kooperatifleşme ve yerel kalkınmada kolektif çözümler üzerine sunum yapan Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız ise 1970’li yıllarda yükselen kooperatifleşmenin Türkiye’de kısa sürede etkin bir örgütlenme biçimine de dönüştüğünü belirterek, bu yükselişin 12 Eylül darbesi ile uzun bir kesintiye uğradığını anlattı. O dönem kendi bankasını dahi kuran bir kooperatif örgütlenmesi olan Köy-Koop’un tekrar faaliyetlerine başlamasının 1998’de ancak gerçekleşebildiğini belirten Yıldız, kooperatiflerde girdi maliyetlerinin düşürülmesinin önemine vurgu yaparak en önemlisinin ise ortakların birbirine güven duyması olduğunu dile getirdi. Yıldız ayrıca konuşmasında kooperatiflerin kriz dönemlerinde en az etkilenen yapılar olduklarının altını çizdi.
Konferansın soru-cevap ve tartışma kısımlarında ise örgütlenme modeli olarak ve ihtiyaçlar üzerinden gerçekleşen kooperatiflerin önemli bir ihtiyaç olduğu dile getirildi. Ayrıca devletin kooperatiflerle ilişkisinin diğer özel şirketlerde olduğu gibi sınırlı ve eşit mesafede olması gerektiği vurgulandı.
Konferansın sonuç kısmında, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak, hem kırsal kalkınma hem de güç birliği konularında çalışmalar yürüttüklerini dile getiren DTSO Başkanı Ahmet Sayar, çok verimli bir konferans gerçekleştiğini belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti.