Samsun Çerkes Derneği üyeleri Kuzey Kafkasya halklarının maruz kaldığı sürgün ve soykırımın 151. yıl dönümünde sessiz tepki yürüyüşü yaptı.
Çerkeska ve Saye adını verdikleri kıyafetlerin yanı sıra siyah kıyafet giyinen dernek üyeleri, İstiklal (Çiftlik) Caddesi’nin sonundan Konak Sineması önüne kadar yürüdü. Yürüyüşün yapıldığı sırada dernek üyelerinden birisi zaman zaman Çerkes ağıtı Yistambilako’yu söyledi.
21 Mayıs’ın sıradan bir dert anma günü olmadığını belirten Samsun Çerkes Derneği Başkanı Sedat Uygun, “Bu sene 151. yıl dönümü olan bu tarih, Rus Çarlığının barbarlığına karşı verilen mücadelede ve sürgün yolunda kaybettiğimiz 100 binlerce insanımızın tarihidir. 21 Mayıs’ın arka planındaki anlayış bugün, milliyetçi-şövenist eğilimleri kullanarak kardeş halkları birbirine düşüren, böl parçala yönet mantığıyla bölgede iktidarsızlığı egemen kılan, Çerkes mezarları üzerinde ’Soçi Olimpiyatları’nı düzenleyen günümüz Rusya’sında karşımıza çıkmaktadır. Bugün ABD/Gürcistan ittifakının ’Kafkas Baharı’yla karşımıza çıkmaktadır. Bugün 200 bin insanın öldüğü, 300 bin insanın ülkesini terk etmek zorunda kaldığı Çeçenya ile karşımıza çıkmaktadır. Bugün ulu orta öldürülen Medet Ünlü ile ortaya çıkmaktadır. Bugün kaybolan Ubıh dili gibi, birçok dilimizin tehlikede olması gerçeğiyle karşımıza çıkmaktadır. Halklarımızın belleğini ve bugününü belirleyen, direnme ve dayanışma bilincimizi en fazla açığa çıkarmamız gereken bir haykırma günüdür. Dolayısıyla, toplumsal-tarihsel bilincimizin en önemli günü olan 21 Mayıs’a daha ilgili ve katılımcı olmalıyız. Buna rağmen maalesef burada, Diaspora’da Çerkeslerin en çok yaşadığı Samsun’da, bu kadar az insanla nasıl asimile olunduğunun kanıtını görüyoruz. Soykırım ve asimilasyon gibi insanlığa karşı işlenen suçlara karşı mücadele hepimizin ortak sorunudur. 21 Mayıs sürgüne, soykırıma, eşitsizliklere karşı direniş ve dayanışma günüdür” diye konuştu.
Grup, Konak Sineması önünde yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı.