Konya’nın Beyşehir ve Hüyük ilçelerini bünyesine alan Beyşehir Gölü Milli Parkı, Türkiye’nin en büyük milli parkı olma özelliğini kaybetti. Beyşehir’in doğal parkı, büyük olma özelliğini alan profilinin değişmesi üzerine Türkiye sıralamada 2’inciliğe geriledi.

11 Ocak 1993 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen Beyşehir Gölü Milli Parkı, 88 bin 750 hektarlık alana sahip olmasıyla Türkiye’nin sınırları itibariyle en büyük milli parkı olarak uzun yıllar adından söz ettirmişti. Ancak hazırlanan uzun devreli gelişim planı, Beyşehir Gölü Milli Parkı’nı ‘en büyük’ olma unvanından etti. 13 Kasım 2004 tarihinde milli park ilan edilen Ağrı Dağı, bu unvanı Beyşehir’in elinden aldı. 88 bin 14 hektarlık alana sahip Ağrı Dağı Milli Parkı, Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda yapılan son uzun devreli gelişim planı revizesinin ardından Türkiye’nin en büyük milli parkı konumuna yükseldi. Hazırlanan uzun devreli gelişim planının revize çalışmalarında Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın sahip olduğu alan yeniden belirlendi. Planın revizesi esnasında sayısal değerler haritalandırıldı, çalışmalar kağıda döküldüğünde ise milli park sahasının 88 bin 750 değil, 86 bin 855 hektar olduğu ortaya çıktı. Son tekniklerle yapılan sayısal ölçümler, gerçek alanı gözler önüne serdi ve Beyşehir Gölü Milli Parkı’nı büyüklük olarak 2’inci sıraya düşürdü.

Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda yaşanan bir daraltma ya da küçültmenin söz konusu olmadığını vurgulayan yetkililer, milli park sahasının gelişim planının revizesi esnasında verilerin haritalanması neticesinde ortaya çıkan bu son durum nedeniyle alanın küçüldüğüne dikkat çekti. Yetkililer, bu durumun ise 88 bin 14 hektarlık alana sahip Ağrı Dağı’nı büyüklük olarak birinci duruma getirdiğini kaydetti.

Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın yeni alanı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sayfasında da güncellendi. Beyşehir ve Hüyük ilçesi sınırlarını içerisine alan Beyşehir Gölü Milli Parkı, halen Türkiye’deki 40 milli parktan en önemlileri arasında 2’inci sırada yer alıyor.