Eskişehir Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) hazırlanan öğrencilere “Anlayarak Hızlı Okuma” semineri verildi.
Zübeyde Hanım Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen seminere öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Seminerde öğrencilere ‘Anlayarak Hızlı Okuma’ konusunda bilgiler veren Gülseren Şenyüzlü, hızlı okuma tekniğinin sınavlarda başarı getirdiğini söyledi. Seminer bitiminde katılımcıların okuma hızlarını yüzde 300 arttırmayı amaçladığını ifade eden Şenyüzlü, ilk önce okumayı eğlenceye dönüştürerek, dikkat ve konsantrasyonu yükselterek anlama ve kavrama kapasitelerini arttırmak amacıyla göz alıştırmaları yaptı.
Daha sonra Şenyüzlü, okuma sırasında gözlerin sıçrama ritmini arttırmak, iç seslendirmelerden, gereksiz geriye dönüşlerden kurtulma, blok halinde okuma yeteneklerini geliştirecek, doğru not alma sistemi, okunan metinlerdeki bilgileri beyin süzgecinden geçirme alıştırmaları yaptırarak öğrencileri hızlı okuma tekniğine hazırladı. Yavaş okumanın, sanıldığı gibi daha iyi okuyup anlamak olmadığını seminerde öğrencilerle paylaşan Şenyüzlü, konuşmasına şöyle devam etti:
“Okuma da yapsak, boş boş bakıyor da olsak, beynimiz çalışmaya ve düşünmeye devam eden bir organ. Siz mükemmeliyetçi birisiniz diyelim. Yavaş okuyorsunuz, amacınız tane tane okumak ve okuduklarınızı sindirmek. Okumaya başladınız her boşluğa beyniniz sizinle ilgili farklı düşünceleri yerleştirecek bundan emin olun. Parçanın sonuna geldiniz, silkindiniz, ne anladım diye sordunuz kendinize. Hiçbir şey anlamadınız. Çünkü araya giren düşünceler sizin konuya odaklanmanıza engel oldu. Siz, geri dönüşler yapmak tekrar tekrar okumak zorundasınız. Ama unutmamamız gereken bir gerçek var. Bizim zamanımız değerli. Yavaş okuduğunuz için okuma eylemini zevksiz bir sürece sokacağınızı hatta nefrete dönüştüreceğinizi de unutmamalısınız. Bir de rakiplerimiz var. Biz yavaş okumaya çalışırken onlar yol alacaklar, aramız iyice açılacak ve onlara yetişmekte zorlanacağız. Yavaş okuyan öğrenci, hızlı okuma becerilerini geliştirdikçe daha çok okuyacak, okudukça hızı artacak, algılama ve anımsama güzü gelişecek ve zevk için okur konuma gelecektir. Zevk olan her şey hafiftir.”