SAMSUN (AA) - Gelemen Sülün Üretme Çiftliği'nde yetiştirilen sülünler artık Terme ilçesinde bulunan Gölardı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda yetiştirilecek.

Samsun’un simgelerinden biri olan sülünün neslinin devamlılığı için Gelemen bölgesinde bulunan kuluçka tesisinde yetiştirilen sülünler Terme ilçesi Gölardı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda doğaya bırakılıyordu. Sülünlerin doğaya uyum sağlama konusunda yaşadığı sıkıntıların ardından sülünlerin Gölardı'ndaki alana taşınmasına karar verildi.

Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, "Burası Terme’nin Gölyazı bölgesi. Burası birinci derece doğal sit alanı. Sulak alanları, su basan ormanı, göller ile birlikte 3 bin 300 hektarlık bir alan. Burası yalnızca Samsun için değil Türkiye için de önemli bir yer" dedi.

"Sülün artık ana vatanına geri dönüyor" diyen Kul, şunları kaydetti:

"Bu zamana kadar sülün Gelemen çiftliğinde üretilir bu bölgede doğaya bırakılırdı. Yaklaşık olarak her yıl 2 bin 500 sülün Gelemen'den buraya getirilip bir ay burada kaldıktan sonra doğaya bırakılırdı. Fakat çiftlik ortamında yetiştirilen sülünler doğaya bırakıldıkları zaman, doğal düşmanlarına alışkın olmadıkları için onlardan kaçmıyorlardı ve köpek, çakal gibi hayvanlar sülünleri yok ediyordu. Şimdi yeni projeye göre artık sülün ana vatanına geri dönüyor ve Gelemen Sülün Üretme Çiftliği, Terme Gölyazı bölgesine gelecek. Bundan sonra burada yetiştirilecek ve doğa içinde doğal üremesi sağlanacak. Sülünlerin doğa içinde yetiştirilmesi için ön proje yapıldı. Yaklaşık 3,5 milyon liralık proje ile ilgili Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından teklif yapıldı."

Gölardı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içinde sülünlerin doğaya salınmadan önce doğaya alışmaları için yapılan alanlarda çok sayıda sülün bulunuyor.