İstanbul’da yaşayan 16 yaşındaki Ersin Aktoğa’nın futbol aşkı sınırları aştı. İngiltere’nin köklü kulüpleri arasında yer alan Liverpool’un düzenlendiği ‘Futbolun Prensi” isimli yarışmada birinciliği göğüsleyen genç yetenek ardından Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe gibi üç büyük takımın yolunu tuttu açılan kapı sadece antrenmanla sınırlı kaldı. Genç sporcu yılmadı, Almanya’da adından söz ettirmeyi başardı ve Köln’e transfer oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hakkı Başar Spor Kompleksi Tesisleri’nde 2009 yılından bu yana futbol oynayan 16 yaşındaki Ersin Aktoğa, genç yaşına rağmen yeşil sahalardaki yeteneğiyle Almanya’da adından söz ettirmeyi başardı. İngiltere’nin köklü kulüpleri arasında yer alan Liverpool tarafından düzenlenen “Futbol’un Prensi” isimli yarışmada binlerce adayı geride bırakarak seçmelerde birinciliği göğüsleyen Aktoğa, hem yeteneğiyle hem de sergilediği performansı ile takımın efsana oyuncularından Ian James Rush’tan da tam not aldı.
Mahalle aralarında oynadığı futbolda yeteneğinin keşfedilmesinin ardından sloganının futbol artı karakter olduğunu söyleyen Aktoğa, sporla yeni nesiller yetişeceğini belirtti. Aktoğa, “Liverpool seçmelerine katıldım orada 3 bin çocuğun arasından birinci seçildim. Şimdi de Köln’e gitmek için gün sayıyorum. Oradaki tek amacım büyük başarılara imza atmak. Almanya’da sadece eğitim görüyorlar terminatör gibi çalışıyorlar ama Türkiye’de öyle değil. Bura da durum biraz daha farklı. Örneğin çoğu arkadaşımın ailesi çocuklarını izin vermiyorlar. Türkiye’de futbola önem verilmesini istiyorum” dedi.
“RONALDA, MESSİ DİYORUZ ŞİMDİ SIRA ERSİN’DE”
Adının dünyaca ünlü futbolcularla anılmasını istediğini dile getiren Ersin Aktoğa, azmiyle de örnek teşkil etmek istediğini söyledi. Aktoğa şunları söyledi: “Sokakta futbol oynarken ‘Ronalda, Messi’ diyoruz. Gelecek nesillerin ‘Ersin’ demesini istiyorum. Umarım bu hedefime ulaşırım.”
“FAVORİM: GÖKKAN TÖRE”
Forvet arkası sağ açık gibi farklı mevkilerde de oynayan genç yetenek Türkiye’den Beşiktaş’ın başarılı ismi Gökhan Töre hayranı. Futbolun kendisi için ‘alın teri’ olduğunu da sözlerine ekleyen Aktoğa; “Futbol benim için hem spor hem de ekmek parası demek. Sonuna kadar terimi akıtmak istiyorum. İdmanda akıtılmayan ter sahada gözyaşı olarak insana geri döner. Ben de bunu yapmak istemiyorum” diye kaydetti.
“GURURLUYUZ”
Akoğa’nın antrenmanlarının daim izleyicileri arasında yer alan ailesi de çocuklarının başarısından dolayı mutluluk duyduğunu aktardı. Baba Mahmut Aktoğa özellikle tesisin sunduğu imkanlardan dolayı yetkililere teşekkür ettiğini aktararak; “Buradaki hocalar bu çocuklara babalık yapmasaydı bu çocuklar ya tinerci olurdu ya da bir köşe başında sigara içerdi. Allah razı olsun Bine yakın çocuk buradan faydalanıyor. Bu da bir nimettir” dedi.
“5 MİLYON EUROYA TRANSFER EDERİZ”
İBB Hakkı başar Spor Kompleksi Tesisleri Teknik Direktörlerinden Ayhan Çınar da Türkiye’deki futbol anlayışına dikkat çekti. Türk futbolunun sancılı bir dünyasının olduğuna vurgu yapan Teknik adam Çınar özellikle Türkiye’deki kulüplerin yurt dışından gelen ya da yabancı futbolcu merakının yoğun olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “ Ersin biraz kısa boylu yani fiziksel olarak ufak. Ama futbol yeteneği olarak büyük. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’a önerdik dedik ki ‘böyle bir yeteneğimiz var gelin keşfedin’ bir iki idmana çıkıp gönderdiler. Liverpool seçmelerine ben de gittim. Orada İngiliz futbolunun ünlü isimlerinden Ian James Rush, “ben Türkiye’yi dolaştım bu zekada oyuncu görmedim” dedi. Daha sonrada Almanya’dan Köln Spor Akademisi’nden bizi aradılar ve ‘video görüntülerini izledik ne diyorsunuz?’ diye sordular. Şimdi ise Ersin Aktoğa Almanya’ya gidecek. Ben iddia ediyorum, Ersin Almanya’ya gitsin bir yıl sonra biz 5 milyon Euro veririz. Futbolun torpili yok ama Türkiye’de var. Yetenekli olan çocukların önünü açmak için destek lazım.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hakkı Başar Spor Kompleksi Tesis Müdürü Mekin Karabayık da tesiste her yaş grubundan yeteneğe göre hizmet verildiğini belirterek; “7 yaşından 70 yaşında kadar bütün insanlara 07.00 -18.00 saatleri arasında tamamen ücretsiz spor hizmeti sunuyoruz. Buraya gelen bir veli çocuğu ile birlikte önce hocalarımız tarafından gerekli analizleri yapıldıktan sonra hangi branşa uygunsa o branşta gerekli bilgilendirilmeler yapılarak ilgili branşa yönlendiriyoruz” dedi.