Şırnak’ta, oestrus ovis olarak bilinen ve sinek larvasına maruz kalan kişilerde görülen enfeksiyon vakalarında artış yaşandı.
Oestrus ovis vakalarına bölgede çok sık rastlandığını belirten Uludere Devlet Hastanesi Aile Hekimliği Uz. Dr. Bahri Yıldız, 20 günlük süre içerisinde kendilerine başvuran hasta sayısının 150’yi bulduğunu söyledi. Özellikle çobanlık yapan ya da hayvan sürülerinin bulunduğu alanlarda bulunan kişilerde oestrus ovis vakasına rastlandığını belirten Uz. Dr. Yıldız, sinek larvasına maruz kalan kişilerde larvanın atıldığı organ ve sistemlere göre hastalık belirtilerinin çeşitlilik gösterdiğini kaydetti.
Uz. Dr. Bahri Yıldız, "Larva eğer kulak, burun, boğaz bölgesine atılmışsa boğazda yanma olur. Batma hissi, ağız boşluğunda yabancı cisim hissi, kulakta ağrı kaşıntı, burunda yabancı cisim hissi, burunda kaşınma, sulanma, tıkanıklık, irritasyon hissini oluşturur. Eğer larva göze atılmışsa, başlangıçta şiddetli kaşıntı, yabancı cisim varlığı hissi, kızarıklık, gözyaşı akıntısı gözlenir" dedi.
Tedavinin geciktirilmesi neticesinde görme kaybının olabileceğine değinen Uz. Dr. Yıldız, yöre halkının bu parazit konusunda ilkel yollara başvurduğunu dile getirdi. Uz. Dr. Yıldız, "İlkel ve tehlikeli metotların başında, bit-pire ilacı (DDT) koklama, bazı durumlarda içme, üst üste sigara içme gelmektedir ki bu durum bile sonradan gelişen, ölümlü vakalar dahil, ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Şimdiye kadar yaklaşık 20 günlük süre içerisinde bize başvuran hasta sayısı 150’yi buldu. Son 20 gün içerisinde başvuran vaka sayısının azımsanmayacak sayıda olması bölgemizde endemik bir parazitoz ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor" diye konuştu.