Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin (ASD) Türkiye ambalaj sanayini buluşturan iftar daveti, pazar büyüklüğü 20 milyar dolara ulaşan sektör temsilcilerini ve stratejik paydaşlarını bir araya getirdi. Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, yılın ilk 3 ayına ait ihracat-ithalat rakamlarını değerlendirdi.
Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin (ASD) Türkiye ambalaj sanayini buluşturan iftar daveti, pazar büyüklüğü 20 milyar dolara ulaşan sektör temsilcilerini ve stratejik paydaşlarını bir araya getirdi. Sektörü değerlendiren Ambalaj Sanayicileri Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, ambalaja olan talebin dünyayla birlikte Türkiye’de de giderek arttığını belirterek, “20 milyar dolarlık Türkiye Ambalaj Sanayi, yaklaşık 300 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğü etkiliyoruz. Ambalaj bir ürünün giysisidir. Ürününüz ne kadar iyi olursa olsun giysisi iyi değilse onu kimse beğenmeyecektir. Dolayısıyla satmanız da zor olacaktır. Ambalaj, ürünü tüketiciye en ekonomik yolla ulaştırır, korur, depolama kolaylığı yaratır. Ürün hakkında bilgi verir. Seçim ve kullanım kolaylığı sağlar” dedi.
ASD olarak hedeflerinin 2023’te toplam ihracatı 10 milyar dolara, pazar büyüklüğünü 30 milyar dolara, kişi başı tüketimi ise 300 doların üzerine taşımak olduğunu belirten Korkut, Türkiye’nin, imalat sanayindeki büyümeye cevap verebilecek üretim altyapısına sahip olduklarını söyledi. Hızlı kentleşme, nüfus artışı, yaşam standartlarının yükselmesi, kadınların iş hayatına katılımı, tüketim alışkanlıklarındaki değişim ve talep artışının yansıra alışveriş merkezlerinin yaygınlaşması, perakende alışveriş eğiliminin artması, ihracattaki tırmanışı gibi nedenlerin de sektörün hızlı gelişmesini tetiklediğini belirtti.
AMBALAJDA DIŞ TİCARET YİNE FAZLA VERDİ
Toplantıda yılın ilk 3 ayına ait ihracat-ithalat rakamları da değerlendirildi. Türkiye’nin dış ticaret açığı vermeyen sektörlerinden ambalaj sanayi, 2015’te de cari açığa katkı sağlama yolunda ilerliyor. Bu yılın ilk 3 ayına ait ihracat-ithalat rakamlarına göre, sektörün dış ticaret fazlası yüzde 23 artışla 82 milyon dolara ulaştı. Sektör, 2014 yılının ilk 3 ayında 329 bin 830 ton olan ambalaj ihracatını, 2015’in aynı döneminde yüzde 10 artırarak 362 bin 598 tona çıkardı ve 858 milyon dolar ihracat geliri elde etti.
Ambalaj türlerine göre değerlendirildiğinde ilk sırayı yaklaşık 590 milyon dolarlık ihracatla plastik ambalaj aldı. Onu yaklaşık 174 milyon dolarlık ihracatla kağıt/karton, 80 milyon dolarla metal, 7,5 milyon dolarla ahşap, 6,3 milyon dolarla cam ambalaj sektörleri izledi. Genel toplamda ihracatta plastik ambalajın payı yüzde 69, kağıt/karton ambalajın yüzde 20 oldu.
Sektör bu dönemde en fazla ihracatı sırasıyla 65,8 milyon dolarla Almanya’ya, 56,8 milyon dolarla İngiltere’ye, 55,8 milyon dolarla Irak’a, 41,6 milyon dolarla Fransa’ya yaptı. İthalatta da dengeli bir tablo ortaya çıktı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 462 bin 796 ton olan ambalaj ithalatı bu yıl 455 bin 820 tona geriledi. Değer olarak ise yüzde 10 azalmayla 860,4 milyon dolardan 776,8 milyon dolara indi. Bu düşüşle sektör, yaklaşık 82 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Ambalaj ithalatında ilk sıralarda 144 milyon dolarda Almanya, 108,2 milyon dolarla Çin, 82,7 milyon dolarla ABD, 69,5 milyon dolarla İtalya yer aldı.
ASD Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, belirsizliklerle başlayan 2015’in ilk çeyrekten sonra olumlu sinyaller verdiğini söyledi. Düşük petrol fiyatları ve dolar karşısında zayıflayan euro kurundan yararlanan AB’nin ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 1 büyüdüğünü belirten Korkut, “Türkiye’deki ambalaj sektörünün ana ihracat pazarlarından Avrupa’yı dikkatle izliyoruz. Almanya’da perakende satışları aylık bazda beklentileri aştı. Fransa ve İtalya’da büyümenin toparlanması olumlu beklentilerin habercisi. Enerjide fiyatların dengelenmesi Rusya, İran, Azerbaycan ve Irak pazarlarından talep artışını gündeme getirebilir” dedi.
İlk çeyrekteki belirsizliğin, Türkiye’nin ihracatına paralel olarak ambalaj sektörünün dış ticaret verilerine de yansıdığını vurgulayan Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü: “2015’in ilk 3 ayında sektörümüzün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 7 azaldı ve 858 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ithalatımız yüzde 10 azaldı ve 776 milyon dolar seviyesine geriledi. İthalatta yaşanan düşüşle birlikte sektörün verdiği dış ticaret fazlası yüzde 23 arttı ve 82 milyon dolar seviyesine ulaştı. Türkiye’de üretilen ambalajlar kalite ve çeşitlilik açısından dünya standartlarında. Fırsatları iyi değerlendireceğimize, 2015’te 20 milyar dolar pazar büyüklüğü ve 4,5 milyar dolar ihracat geliri hedefini yakalayacağımıza inanıyorum”.