Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde yapılacağı açıklanan yüzde 40’lık artışın yanlış anlaşıldığını, zammın 2018 yılında alınacak sıfır araçlar için geçerli olacağını, mevcut yaklaşık 21 milyon aracın zamdan etkilenmeyeceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in sabah saatlerinde yaptığı MTV açıklaması araç sahiplerinin kafasını karıştırdı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı ve MTV zammıyla ilgili açıklamada bulundu. Şimşek MTV zammı için ”Yanlış anlaşıldı, %40 MTV zammı 2018’de alınacak arabalar için geçerli” dedi. Şimşek daha sonra kanunu yanlış hatırladığını belirtip Meclis’teki kanunun bütün araçları kapsadığını ifade etti.

Bakan Şimşek şunları söyledi:

"Aslında ekonomi geçen yıl yaşanan hain darbe girişimi ve terör olayları nedeniyle olumsuz etkilen hatta üçüncü çeyrekte küçüldü. Biz bir takım önlemler aldık. Kredi garanti fonu bunlardan biriydi. Fondan 320 bin firma yararlandı. Başka bir ülke bu şoku yaşasaydı toparlanamazdı. Ama Türkiye suna anda yüzde 5’in üzerinde büyüyor. Esnafımıza güçlü destek çıktık. Faizsiz krediler verdik. İhracatçımızın seferberlik anlayışına destek verdik. Bu sene istihdamda rekor kıracağız. En az 1 milyonun üzerinde. Turizme muazzam destekler getirdik."

MTV zammı
MTV'ye yapılan yüzde 40'lık zammın gerekçelerini açıklayan Şimşek, Türkiye'nin yakın dönemde önemli zorluklar yaşadığını ve bölgenin haritasının yeniden şekillendirildiğini söyledi. 
 Şimşek, Arap Baharı sonrasında bölgenin ciddi risklerle karşı karşıya kaldığına dikkati çekerek, "Savunma Sanayii Fonu'muz normalde her yıl fazla verir. Yeni silah sistemleri alımları nedeniyle ilk kez Fon gelecek sene 8-9 milyar lira açık verecek. Milli Savunma Bakanlığımızın ilave bütçe talebi söz konusu. Hiçbir hükümet durup dururken vergileri artırmak istemez. Bu harcamalar yapılacak. Bu vergi düzenlemelerinin üçte ikisi savunma sanayi odaklıdır" diye konuştu. Bu kapsamda gelecek yıl ilave olarak 17-18 milyar lira harcanacağını dile getiren Şimşek, alınacak bütün tedbirlerin tamamını yaklaşık 28 milyar lira olacağını ifade etti. 

Söz konusu tedbirlerin finanse edilmesi için ya bütçe açığı verilmesi ya da gerekli düzenlemelerini yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

BÜTÜN ARAÇLARI KAPSIYOR
Şimşek, MTV artışının kapsamına ilişkin de "Artış mevcut bütün araçları kapsıyor." dedi. Şimşek, söz konusu vergi artışına ilişkin bir soru üzerine, "Bize ilk gelen bilgi, sayın Başbakanın bütün bunlarda benzer bir yaklaşım sergilediği yönünde. Bu konu konuşalacaksa bugün konuşulacak. Yeniden bir değerlendirme yapılacaksa bugün yapılacak. Bugün Bakanlar Kurulu var. Sayın Başbakanımızın takdiri." ifadelerini kullandı.

‘DURUP DURURKEN VERGİ ARTIŞI OLMAZ’
Hiçbir hükümet durup dururken vergi artışına gitmez. Şu anda ekonominin 5 buçuk büyüyeceğini  tahmin ediyoruz. Dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden bir tanesiyiz. Sadece manşet büyüme değil. Gerçekten tabana yaygın bir şekilde istihdam yaratan güçlü bir büyüme söz konusu. Geçen seneden bu yana bir seferberlik anlayışıyla işçimize çiftçimize herkese destek verdik. Hazinenin yasal borçlanma limiti aşıldı. Bu doğru.