Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı.

Konya'da her yıl olduğu gibi bu yılda Mevlana'nın ölüm yıl dönümü nedeniyle anma törenleri düzenlendi. 7 Aralık Pazartesi günü başlayan 'Hz. Mevlana'nın 742'nci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri' bugün Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen Mevlana'nın öldüğü günü düğün gecesi olarak kabul ettiği 'Şeb-i Arus' töreniyle sona erdi.


Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş. Lütfi Elvan, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Volkan Bozkır, Konya Valisi Muammer Erol, Kırım Tatar Türkleri Lideri ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Aldülcemil Kırımoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. 10 bin kişilik salonda diğer yıllara oranla katılımın az olması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu 'Şeb-i Arus' töreninde bir araya geldi.

KILIÇDAROĞLU KATILMADI

Her yıl Şeb-i Arus törenlerine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu yıl gün içerisinde Konya'ya gelip Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, Mevlana'nın torunlarıyla görüşüp, Şeb-i Arus törenlerine katılmadan kentten ayrıldı. Kılıçdaroğlu'nun, Şeb-i Arus törenlerini siyasete alet edildiği için katılmadığı belirtildi.

BAŞBAKAN'DAN IŞİD MESAJI

Bugün Brüksel'deki AB Zirvesi Marjında Avusturya Şansölyesi Werner Faymann'ın ev sahipliğinde Fikirdaş Ülkeler toplantısına katıldıktan sonra yurda dönüp, programa katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında IŞİD'e yönelik mesajlar verdi. Davutoğlu, şunları söyledi: "Yine barbarca zulümler işleniyor. Yine otoriter rejimler halklarına baskı yapıyor. Yine DEAŞ gibi İslamla hiç bir şekilde irtibatlandırılmayacak terör örgütleri, Müslümanlığa ve insanlığa zulüm ediyor. O zaman Hz. Mevlana'nın muhabbet felsefesini, Hz. Mevlana'nın gönül sesini, Hz. Mevlana'nın ruhundan yükselen o manevi inkılap sesini hepimizin bir kez daha duyması lazım. Bugün İslam dünyası büyük bir ızdırab içindeyken, aynen Hz. Mevlana'nın döneminde olduğu gibi İslam medeniyetin büyük şehirleri yakılıp, yıkılırken biz Şeb-i Arus'da Hz. Mevlana'nın deva olan sesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç hissediyoruz. Rabbim o sesten bizi uzak tutmasın. Allah Hz. Mevlana'nın gönlünden yayılan muhabbet sesini, muhabbet haykırışının bugün kü sözcülerini de bizler kılsın."

ŞEB-İ ARUS HERHANGİ BİR TÖREN DEĞİLDİ

Şeb-i Arus'un herhangi bir töreni olmadığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Vuslat, herhangi bir kavram değildir. Şeb-i Arus her hangi bir anma töreninden ibaret değildir. Aslında vuslat bize varlığımızı, kimliğimizi, mevcudiyetimizi ve bütün sınırların ötesindeki ilahi buluşmaya hazırlığımızı hatırlatıyor. Hangi makam ve mevkide olursak olalım, hangi gücü kullanıyorsak kullanalım, hangi hedefleri hangi azim ve hırsla hedef edinmiş olursak olalım nihayette hepimiz bir vuslata ulaşacağız. Önemli olan o vuslata nasıl ulaştığımız. Kendisini çok kudretli zannedenlerin o vuslat anında ne kadar acziyet haline düştüğün hepimiz şahit olmuşuzdur" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN, TERÖR ÖRGÜTLERİNE TEPKİ

Törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, konuşmasında Mevlana'nın felsefesinin önemini anlatıp, sema gösterilerinin de o maneviyata uygun yerlerde icra edilmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam ve Müslümanlığı kullanan terör örgütlerini de eleştirerek şöyle konuştu: "Bugün İslam aleminin başına musallat olan örgütlere baktığımızda hepsinin de Mevlana'nın en önemli temsilcilerinden biri olduğu sevgi medeniyetinin düşmanları olduğunu görürüz. DEAŞ, Boko Haram, El Şebap, El Kaide gibi örgütlerin İslama ve Müslümanlara verdiği zararı tarih boyunca pek az düşman gerçekleştirebilmiştir. Müslümanları, Müslüman kisvesi altındaki canilerle terbiye etme projesi maalesef İslam coğrafyasını her köşesinde işliyor, işletiyor."

ACI SUDA TATLI SUDA BİRBİRİNE BENZEYEBİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle tamamladı: "Mevlana hazretleri diyor ki, 'Acı suda, tatlı suda birbirine benzeyebilir. Aralarındaki farka dikkat et.' Bu suların görünüşleri aynı olabilir, ama insan üzerindeki sonuçları farklı olabilir. Bu terör örgütleri İslam'a ait sembolleri kullanıyor olabilir ama bu onların İslam'ın en büyük düşmanları olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Adaletle, zulüm arasında farkı ağaçla dikeni sulamak kadar yakın gören Mevlana'nın o hassas vicdan terazisine bugün tüm insanlığın, özellikle biz Müslümanların çok ihtiyacı olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Yanı başımızda 400 bin masumun hayatını kaybetti, 12 milyon insanın evinden, yurdundan olduğu bir zulüm yaşanırken şu veya bu gerekçelerle buna rıza gösterenler dikeni sulayanların ta kendisidir. Biz karşımıza kim çıkarsa çıksın, hangi bedelleri ödersek ödeyelim vicdan terazicimi kaybetmeyeceğiz. Elimizdeki suyu, ağaçlara vermeye sürdüreceğiz. Aksi takdirde Mevlana hazretleri huzurunda başımız dik, anlımız ak olarak gelemeyiz." Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Özhan konser verdi. Daha sonra sonrada araştırmacı Tuğrul İnançer, Mevlana'nın önemli eseri Mesnevi'yi anlattı.

SEMA GÖSTERİSİ İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın törenda sanatçı Ahmet Özhan'ın konseri sırasında zaman zaman gözlerini kapatıp dinlendirdiği gözlendi. Şeb-i Arus töreni Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun sema gösterisiyle sona erkekken, gösteri izleyenleri büyüledi.