Bilecik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında yapıldı.
Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında Bilecik İl Özel İdaresi Meclis toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya, ilçe kaymakamları, bölge ve il müdürleri, belediye başkanları katıldı. Açılış konuşmasını yapan Vali Nayir, 2014 yılı yatırım programı kapsamında Bilecik’e 512 proje 535 milyon 793 bin TL’lik yatırım yapılacağı belirterek, “2014 yılı sonuna kadar 90 milyon 203 bin TL harcanarak ortalama yüzde 60 oranında bir nakdi gerçekleşme sağlanmış bulunacaktır. 2014 yılı yatırım ödeneklerinin yüzde 38’i eğitim sektöründe, yüzde 26’sı diğer kamu sektörü diye tabir ettiğimiz sektörde, yüzde 17’si ulaştırma sektörüne, yüzde 16’sı tarım sektörüne ayrılmış bulunmaktadır. Geriye kalan yüzde 3’lük pay sağlık ve enerji sektöründeki paylarımızdır. 512 proje içerisinde 128 projenin tamamlandı. Yapımı devam eden, ihale aşamasındaki ve henüz başlamayan projelerin sayısı 128, devam eden 202, ihale aşamasındaki proje sayımız 14, henüz başlamayan bunların çoğu küçül ölçekli ve alt proje 168’dir. Bunların çoğu İl Özel İdaremizdeki tasarlanan ama bütçe imkanları doğrultusunda başlanamayan projelerdir” dedi.
BİLECİK-YENİŞEHİR YOLUNUN İHALESİ YAPILACAK
Karayolları Bursa 14. Bölge Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu ise konuşmasında, sorumluluk alanındaki 4 bin 787 kilometre yolun Bursa ve Bilecik illerinin tamamını, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya ve Yalova’nın büyük bir kısmını içinde barındırdığını ifade eden Yazıcıoğlu, "Bu 4 bin 784 kilometrelik kesimde Bilecik ilinde 459 kilometrelik yollarımız bulunmaktadır. Bu da yüzde 35 gibi bir rakama tekabül ediyor. Bizim bölge genelinde ortalamamız yüzde 30 civarında. Bilecik ilinde toplam iyi bir rakamla proje çalışmalarımız devam ediyor. Proje bedelleri toplamı 165 milyon. Bugüne kadar 95 milyon harcadık. 70 milyonluk kalan bir projemiz var. Şuan itibariyle kısaca hemen bahsedecek olursak Bilecik - Söğüt yolunu da bu sene bitirdik. Söğüt-Eskişehir arasını 2013 yılında tamamlamıştık 25 kilometre uzunluğundaydı. Diğer taraftan Bilecik, Yenişehir, Osmaneli yolu burada Yenişehir’den itibaren 47’nci kilometreye kadar çalışmalar yaptık. Biliyorsunuz geçen koordinasyon çalışması da bir gün önce Yenişehir yol ihalesi iptal edilmişti. Ama bu seferde hayırlı bir haber vermek isterim. Salı günü ihalemiz var genel müdürümüzle Ankara’da 21 Ekim 2014 tarihinde Bilecik- Yenişehir yolunun ihalesi yapılacak. Vezirhan Gölpazarı arası termik hattını da tamamladık. İznik- Mekece yolunda da şuan çalışmalarımız Bursa sınırında kalıyor. 7 ile 10 arasındaki Kaynarca çevre yolu ilimiz o kısımda çalışmalarımız devam ediyor. Küplü- Bilecik- Vezirhan yolunu da tamamen alt geçitiyle her şeyini tamamladık. İkinci aşamada bu kaldığımız yerden yani Küplü kavşağı ile bu yaptığımız resim arasında yaklaşık 1 kilometrelik bir bölüm var. Bu bölümünde şuan projesini yapıyoruz. Burada da üç tane köprü var. Şuan proje çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah seneye de o kısmı tamamen ihaleye çıkaracağız” dedi.
DSİ’NİN 3 PROJESİ İHALE AŞAMASINDA
Devlet Su İşler (DSİ) Eskişehir 3. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal de, Bilecik’te proje sayılarının 20 adet olduğunu belirtti. Baysal, “Toplam proje tutarımız 119 milyon önceki yıllarda harcamamız bir milyon 206 bin, yeni ödediğimiz 22 milyon, dönem sonuna kadar yapılan harcama 8 milyon 384 bin 423 TL’dir. Arsal gerçekleştirmemiz yüzde 38, fiziksel gerçekleşmemiz yüzde 46, biten iki tane projemiz var. Devam eden proje sayımız 20, ihale aşamasındaki proje sayımız 3, başlanmayan proje sayısı da 5 adet olarak beklemektedir” dedi.
DDY’NİN 15 PROJESİ BİTTİ
Devlet Demiryolları 1. Bölge Müdürü Hasan Gedikli, bölgelerinin Bilecik hudutları içerisinde 21 adet projeleri olduğunu belirterek, “Gerçekleşme oranı yüzde 62 ve bunun 15 projesi bitmiştir. Koordinasyonu gerektirecek Bozüyük üst geçidiyle alakalı tadilatını yaptık. Sayın kaymakamımızla, sayın belediye başkanımızla onlarla da görüşeceğiz. Bire bir onları halletmeye çalışacağız. Bu yatırımların çoğunu eski istasyonları restorasyon yapmak. Şuan da restore ettik ve devam ediyor zaten bir kısmı Karaköy de bizim restore ettiğimiz yerler var” dedi.
BİLECEK ATIK SU ARITMA TESİSİ YIL SONUNDA TAMAMLANIYOR
İller Bankası Eskişehir Bölge Müdür Levent Yanar, kurum olarak Bilecik’e 2014 yılında başlayan 14 tane üst yapı, 3 tane kanalizasyon işleri olduğu belirtti. Yanar, "Üç tanesi tamamlandı toplam proje bedeli 32 milyon fiziki gerçekleşmemiz yüzde 93 seviyesinde. Burada Pazaryeri - Bilecik kültür merkezimiz daha önceki koordinasyonda belirlediğimiz de tamamlandı. Osmaneli kanalizasyon inşaatımız da tamamlandı. Atık su arıtma tesisatımız da tamamlandı, sadece işletmesini yapacağız. Bilecik atık su arıtma tesisatımız da yıl sonuna kadar tamamlanması ön görülüyor. Park işlerimizin ihalesi sonuçlandı bunlar yer kesimi yapılacak bugün ve haftaya. Bu da Osmaneli ve Pazaryeri’nde 3-4 dönüm projelerimiz var. 2015 yılında başlaması ön görülen kanalizasyon içme suyunun da ihalesi birleştirilip tek elden yapılması planlanıyor. Yaklaşık 17 milyon bedelli. Onun dışında kredi taleplerinin tahsisleri yapıldı” dedi.
KURTULUŞ SAVAŞINDA YAKILMIŞ, YIKILMIŞ CAMİLERE RESTORASYON
Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Bilecik ilinde yürüttükleri faaliyetleri olarak, Pazaryeri Doğanlar Camii’ni tamamladıklarını ve Kurban Bayramının bayram namazını bu cami kıldırdıklarını belirtti. Sarı, “Fakat bu caminin minareyle ilgili stratejik sorunlar vardı, şimdi yıkıp yeniden yapıyoruz. Biraz daha ilerlemiş seviyede. İnşallah süresinde tamamlanacak. İlyasbey köyü hamamı yine onarım devam ediyor. Yine Edebali vadisinde devam eden 1918 yıllarda Kurtuluş Savaşı’nda yakılmış, yıkılmış camiler de restorasyon çalışmalarımız var. O da sene sonu gibi inşallah bitmesi planlanıyor. Bu bölgede toplam 5 tane eser var. Yine İlyasbey köyü caminin restorasyonu devam ediyor. Bozüyük’te Ulu Cami’nin minaresi deprem açısından sıkıntılıydı, onu tamamladık. Gölpazarı Kasımlar köyü caminin de dün ihalesini yaptık onaylandıktan sonra da çalışmalara başlanır. Yine Söğüt ilçemizde 3 tane eserin projeleri biraz gecikti, ama en sonunda kurula gönderdik. Kurul gündeme aldığında onaylanmasına müteakip inşallah bunu da yapacağız” dedi.
BİLECEK ORMANLARINDA KADASTRO FAALİYETLERİ
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ise, Bilecik ilinin yüzde 54 kısmı orman alanı olduğunu belirterek, “Ormanlarımızın yüzde 59 bozuk ormanlar. Bozuk ormanlarda iyileştirme çalışmalarımız var. Her yıl Bilecik ormanlarında 377 bin küp kadar bir artım oluyor. Hacim olarak biz de bu artımın yüzde 30 kadarını bakım kesimleriyle alıyoruz. 531 bin ton yılda Bilecik ormanları oksijen üretiyor ve 9 milyon metreküp karbon depoluyor. İlimizde 5 projemiz var. Yaklaşık 2,5 milyon TL tutarında. Orman kadastro çalışmalarımız devam ediyor. Şimdiye kadar Bilecik ilimizin ormanlarının yüzde 86 kadastro çalışmasını tamamladık ve tamamlanan çalışmaların da yüzde 58 tescil işlemleri bitirildi. Orman koruma ve yangınla mücadele projemiz var. Vezirhan da bir ilk ekip müdahalesi yaptık. Armut ve manastır kulelerimiz de enerji sağlamak için programımız var. Yine Çaltı ve Samrı kulelerinde de büyük onarım çalışmalarımız var. Bunlar aslında fiziki olarak bitirildi. Maddi ödemeler yapılmadığı için gerçekleşme oranı yüzde 42 olarak görünüyor” dedi.
FAKÜLTE İÇİN 100 BİN NÜFUS ŞARTI
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Prof. Dr. Azmi Özcan, bu seneki yatırımlarının 20 milyon civarında olduğunu belirterek, “Onunla ilgili çalışmaları devam ettiriyoruz. Aşağı yukarı bütün kurumsal yapılaşmasını bitirmek olan bir üniversiteyiz. Bozüyük’te Meslek Yüksek Okulunun temel atma töreni olacak. Belediyenin ve sanayicilerin desteğini bekliyoruz. Bu vesileyle zaman zaman vatandaşlarımızdan bize intikal eden hususlarla ilgili bir bilgi arz edeyim. Türkiye’nin yüksek denetim planlamasında fakülte açmak için Yüksek Öğretim Kurumu 100 bin nüfuslu şart getirdi. Meslek yüksekokulu açmak için de 20 bin nüfusu şart getirdi. Vatandaşlarımız niye orada fakülte açılmıyor diye bize de müracaat ediyor, ama sürekli bu bilgiyi hatırlatmak lazım. Yani herhangi bir ilçemizde fakültemiz varsa 100 bin nüfus olması isteniyor. O yüzden Bozüyük de yüksekokul olarak açıldı. O yüzden bazı ilçelerimizde meslek yüksek okulu açamıyoruz. Biz tabi hakikaten Bilecik’i seviyoruz ve samimi olarak hareket ediyoruz. Yoksa buradan iki satır yazıp falanca ilçemize bir fakülte istiyoruz diye Ankara’ya gönderip oradan da uygun görülmemiştir diye bir yazı gelip te onu göstermek biraz zeka kurnazlığı. Nerede olursa olsun bu değer hepimizin değeri ve geçen haftaki akademik açılışımızda da söyledik” dedi.
16 BİN KİŞİLİK BİR AİLE OLDUK
Prof. Dr. Özcan, 16 bin kişilik nitelikli bir aile olduklarını da belirterek, “Bunların kendi özel aileleriyle birlikte değerlendirdiğimiz zaman yaklaşık 20 bine yaklaşan bir nüfus potansiyelimiz oldu. Göreceksiniz önümüzdeki on gün içerisinde bu bölgenin hem kimlik, hem keyfi çok şiddetli bir şekilde değişecek. Bu nitelikli insanlar artık buraya yerleşmeye başladıkları zaman. Ama orada da ısrarla söyledim bunlara uygun yerel yapılaşmayı yapmamız lazım. Bu da bizlere düşüyor. Sosyal tesislerimiz, yurtlarımız ve diğer bütün meseleler ne varsa. Çocuklarımız uyuşturucu tacirlerinin tuzağına hemen düşmeye hazır çocuklar. Onlara o tür eğitim faaliyetlerini de yapmamız lazım. Yatırım anlamında bizim yatırımımızı sadece binaya, paraya yatırım olarak algılamayın, bizim yatırımımız insana yatırım ve nitelikli insana yatırım. Hepinizin bulunduğu yerden hepinizin desteğine ihtiyacımız var. Destekler için de teşekkür ediyorum. Herkesin heyecan ortaklığıyla güzel bir proje gerçekleşmiş oldu. Buradaki şartları müsait olan herkesi de Bozüyük temel atma törenine bekliyor ve teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmanın ardından Bilecik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı sona erdi.