RİZE (AA) - Rize Valisi Ersin Yazıcı, 51 bin 550 hektarlık alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda helikopterli kayak olarak bilinen heliski faaliyetlerinin yapıldığı alanı ve Hazindak Kış Sporları Merkezi yapılacak yeri havadan inceledi.

Uçuş öncesi Güneydoğu Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sarıdağ, Vali Yazıcı ve beraberindekilere uçuş yapılan alanlar ve uçuşta dikkat edilmesi gerekenler hakkında brifing verdi.

Vali Yazıcı daha sonra beraberinde Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşımoğlu, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ve görevliler ile heliski faaliyeti yapılan alanları, sporcuları, yaban hayatı sahalarını, kış sporları merkezi yapılması planlanan Hazindak Yaylası'nı inceledi.

-"Avrupa'nın en iyi parkuru Kaçkarlar"

Vali Yazıcı, gezinti sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, turizm açısında Kaçkar dağlarının bölgenin vazgeçilmezi olduğunu, yazın gelen turistlerin yanısıra son yıllarda kış turizminde de adından söz ettirmeye başladığını belirtti.

Heliski sporunun önemine değinen Yazıcı, "Sporcular Avrupa'ya yakınlığı ve kar kalitesine çok büyük önem veriyor. Bu nedenle Avrupa'nın en iyi parkuru Kaçkarlar. Yerli ve yabancı sporcuları Avrupa'nın en kaliteli karının bulunduğu Kaçkar Dağları'na bekliyoruz. Artık kış sporları denilince Kaçkar Dağları akla geliyor" dedi.

Alternatif kış sporları çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Yazıcı, "Hazindak Kış Sporları Merkezi çalışmalarımız devam ediyor. Proje çalışmalarını tamamladık. Hazindak Yaylası'nda yerli ve yabancı turistler için çok önemli bir tesis yapacağız. Tesisleri 1-2 yıl içerisinde tamamladıktan sonra bölge çok daha büyük bir kış turizm merkezi olacak" diye konuştu.

-Heliski sporu

Sporcuların helikopterle dağların zirvelerine çıkıp oradan yüksek eğimli alanlarda kaydıkları bir spor olan ve helikopterli kayak olarak da bilinen heliski, dünyanın sınırlı yerlerinde yapılıyor. Türkiye'de, Kaçkar Dağları'nın Rize kesimindeki Çamlıhemşin ilçesi Ayder Yaylası bölgesinde gerçekleştiriliyor.

Heliski için yöreye gelen kayakçılar, sabah erken saatlerde helikopterle alınarak, kar kalınlığının 2-3 metreyi aştığı dağların zirvelerine bırakılıyor. Kayakçılar, gün boyunca kayak yaptıktan sonra akşam saatlerinde önceden belirlenen alanlardan helikopterle alınıp konakladıkları mekana götürülüyor.