Bingöl’de, yoğun kar yağışı sonucu yolu kapanan köylerde mahsur kalan hastalar kar motoru ile kurtarılıyor. Solunum yetmezliği çeken bir hasta, saatlerce süren zorlu yolculuğun ardından kar motoru ile ambulansa ulaştırıldı.
Bingöl’de bir haftadır aralıksız devam eden kar yağışı, hayatı durma noktasına getirdi. Kar kalınlığının 1 metreyi aştığı köylerde, özellikle hastalar büyük zorluklarla hastanelere ulaştırılıyor. İş makinelerinin bile yolu açmakta zorlandığı köylerdeki hastalara, Arama Kurtarma Timi (AKUT) Bingöl Birimi gönüllüleri tarafından kar motoru ile ulaşılıyor.
Şehir merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan Gökdere köyünde solunum yetmezliği çeken hasta, saatler süren zorlu bir mücadelenin ardından AKUT Bingöl Birimi tarafından kar motoru ile ambulansa ulaştırıldı. Köy muhtarı tarafından yapılan ihbar ile tüm hazırlıklarını kısa sürede tamamlayarak yola çıkan Ahmet Buzrul yönetimdeki 4 kişilik AKUT ekibi, derneğe ait arazi aracı ile Yamaç köyü girişine kadar gidebildi. Yolun geri kalan kapalı kısmı ise kar motoru ile aşıldı. Yaklaşık 2 saatlik zorlu yolculuğun ardından köye ulaşan AKUT ekibi, solunum yetmezliği çeken 56 yaşındaki Mahmut Kaya’yı köylülerin yardımı ile evden çıkararak, motora bağlı kızağa bindirdi. Fırtına ve tipi nedeniyle büyük zorlukların yaşandığı dönüş yolunda sık sık durup, hastanın durumu kontrol edilirken, aynı zamanda 112 acil servisine haber verilerek bir ambulansın asfalt yola gelmesi sağlandı. Yaklaşık 2 saatlik yolculuğun ardından ana yolda bekleyen ambulansa ulaştırılan hastaya ilk müdahale yapıldıktan sonra, Bingöl Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.
AKUT Bingöl Birim Sorumlusu Ahmet Buzrul, büyük zorluklara köye ulaştıklarını belirterek, "Yaklaşık 2 saatlik zorlu yolculuğun ardından kar motoru ile köye ulaşabildik. Hastamızı alıp yine aynı zorlu yolculuğun ardından inşallah asfalt yolda bekleyen ambulansa yetiştirmeye çalışacağız. Bize edilen bir dua tüm zorluk ve yorgunluğumuzu alacaktır" dedi.
Köy Muhtarı Vahdettin Kaya ise yolların bir haftadır kapalı olduğunu ifade ederek, büyük sıkıntılarla gelerek hastalarını kurtaran AKUT ekibine teşekkür etti.