Tufan HAMARAT / İZMİR, () - İZMİR'in Balçova Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen 'Yeni Türkiye ve Kadınlar' etkinliğine yüzlerce kadın katıldı. Kadınların yılda bir gün çiçek verilerek hatırlanamayacağını dile getiren Balçova Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Ali Çalkaya, yalnızca 2014 yılında 296 kadının öldürüldüğüne dikkat çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ise Türkiye'de değişimi kadınların İzmir'den başlatacağına vurgu yaptı.
Balçova Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği 'Yeni Türkiye ve Kadınlar' konulu söyleşiye CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ile CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, 2014 yılında 296 kadının öldürüldüğünü dile getirdi. Başkan Çalkaya şöyle konuştu:
"Şiddetin bu kadar artmasından ziyade bunun nedenini bilmek gerekiyor. Anadolu'da bir söz vardır 'Ne ekerseniz onu biçersiniz'. Kadına yapılan bu hayasızca şiddetin nedeni ülkeyi yönetenlerin kadını ikinci sınıf vatandaş olarak görmesi ve göstermesi ile '9 yaşındaki çocuğa bile resmi nikah kıyılabilir' görüşüne prim vermesi, onu mazur görmesidir. İnanıyorum ki başta Balçova'daki kadınlar olmak üzere tüm yurttaki kadınlar, kendilerini sadece 8 Mart'ta çiçek dağıtmakla sınırlayan, kadını bir meta olarak gören zihniyete karşı mücadele edecektir." 
'DEĞİŞİM İZMİR'DEN BAŞLAYACAK'
Programın konuşmacılarından Selin Sayek Böke Türkiye'de değişimin vaktinin geldiğini değişimi kadınların başlatacağını aktardı. Böke, "Şu anda Türkiye'nin bir tane sorunu var iktidar. Bu iktidar değişmezse Türkiye'de zaten hiç bir şey değişmez, daha da kötüye gider" dedi.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ise kadın hakları mücadelesinin aynı zamanda insan olabilme mücadelesi olduğunu savundu. Dokuzcan şunları söyledi:
"Atatürk, 'Bir toplumun yarısı zincirlerle bağlı kaldıkça diğer yarısının yükselmesi mümkün müdür?' demiş. Biz her erkekten Atatürk'ün kadına verdiği değeri göstermesini, Atatürk kadar Feminist olmasını istiyoruz. İnsanlık iki kanatlı bir kuştur. Sağ kanadı erkekler sol kanadı kadınlar oluşturur. Bir kuş tek kanatla uçamaz."
Konuşmaların ardından Başkan Çalkaya, Böke ve Dokuzcan'a plaket ile Semtevleri'nde kurs gören kadınların yaptığı el işi ürünlerden verdi. Etkinliğe katılan kadınlar, Balçovalı Kadınlar Grup Mevce'nin seslendirdiği parçalarla gönüllerince eğlendi.

FOTOĞRAFLI