Nazilli Sümerbank Basma Fabrikasının kuruluşunun ve Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 80. yıldönümü törenle kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 80. Yılını kutlamak için toplandıklarını ifade eden Başkan Haluk Alıcık, “Atamızı özlem ve hasretle anıyoruz. 9 Ekim 1937 günü, yüreklerdeki heyecanın, gözlerdeki coşkulu bekleyişin umudu, bütün vatanın saygı duyduğu, büyük önder, büyük komutan, sarı zeybek Nazilli’mize gelmiştir. Tam 80 yıl önce, Nazilli’nin geleceğine yön verecek olan ve Nazilli’yi dünyaya tanıtacak olan Sümarbank Basma Fabrikası Sarı Zeybek Mustafa Kemal tarafından bizzat açılmıştır. O dönemlerde göç veren şehrimiz, beyaz altınımız pamuğun şehri Nazillimiz Sümerbank Fabrikası ile kalkınma yoluna girmiş, binlerce vatandaşımız buradan geçimini sağlamıştır. Fabrika ülkemizde devlet eliyle kurulan ilk fabrika olma özelliğini taşımaktadır. Göreve geldiğimde söz verdim. Nazilli üniversite ve sanayi şehri olacak. Bu yolda yıllardır çalışma yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Nazilli’ye hep birlikte sahip çıkacağız, söz değil icraatla sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

“Sümerbank Nazilli için çok büyük bir anlam ifade ediyor”

Bugün Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin ve Sümerbank Basma Fabrikasının açılışının 80. Yıldönümü nedeniyle törenler düzenlediklerini söyleyen Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, “Bu törenler kapsamında aynı zamanda yönetmen Yasin Ali Türkeri’nin hazırladığı Gıdı Gıdı belgeselini de ilk defa burada izlemiş olduk. Gerçekten Sümerbank Nazilli için çok büyük bir anlam ifade ediyor. Bu fabrikanın burada yıllarca hizmet etmesi binlerce kişinin geçimine katkı sağlamıştır. Bu törenlerde burada çalışanlarla birlikte olduk, duygusal anlar yaşadık. Önemli olan Sümerbank kültürünü, ilçeye yapmış olduğu katkıları hem anlamının bilinmesi, hem de yaşatılması için bu belgeselin bir vesile olacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Törene Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, Garnizon Komutanı Per. Yüzbaşı Samed Demet, Baro temsilcisi Avukat Emel Şahin, İlçe Emniyet Müdürü Bünyamin Daşdemir, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Yalçın Gürenci, AK Parti İlçe Başkanı Ramazan Satılmış, CHP İlçe Başkanı Ali Deveci, daire müdürleri, Gaziler, öğrenciler, Sümerbank emeklileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.