Bursa’nın İnegöl ilçesinde, yoğun kar yağışı sebebiyle 31 Aralık’ta çöken Mer-Pa’nın çatısıyla ilgili bilirkişi raporu açıklandı. Belediye Başkanı Alinur Aktaş, metrekareye toplam 93,8 kilogram kar yağdığını, makas kısımlarında rüzgarın kar biriktirmesi yüzünden çatının çöktüğünü söyledi.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 31 Aralık 2014 akşamı Mer-pa’nın çöktüğünü hatırlatarak, “Tabi en büyük tesellimiz herhangi bir can kaybının olmaması. Bu arada gerekli tespitler yapıldı. Yer çok kısa bir süre zarfında İnegöl Belediyesi tarafından temizlendi. Büyükşehir Belediyesi ile inşallah yakın bir zamanda inşaatına başlıyoruz. İhmal olduğu iddia edildi. Biz bu konuda gerekli müracaatımızı yaptık. 1. Asliye Hukuk Mahkemesi 4 bilirkişi görevlendirdi. İki inşaat mühendisi, bir makine mühendisi ve bir elektrik mühendisi olmak üzere arkadaşlarımızın yaptığı incelemeler bitti. Raporda, (Meteorolojiden alınan verilere göre metrekareye 93.8 kilo kar yağmıştır. Çatının makas noktalarında rüzgârın kar biriktirmesi sebebiyle sistem aşırı yük altında göçmüştür. Tali sebepler ise, taşıyıcı sistemin bileşimlerinde oluşan ardışık zorlamalar. Kar yükü hesabı TSE 498 yönetmeliğine göre, kaynak ve montaj yöntemi ise TSE 1090 yönetmeliğine göre yapılır. Ancak kolon teşkilinde, kolonların kaynaklarının birleşim noktalarında metot kaynakla devam etmemesi gerekir. Ayrıca kaynaklarda plastik deformasyon görülmüştür. Bahsi geçen binanın keşif noktasında farklılıklar görülmüştür. Fakat bu farklılıklar binanın göçmesi için bir tesir arz etmemektedir) deniliyor" diye bilgi verdi.
3,5 MİLYON LİRA ZARAR
Yaklaşık 3.5 milyon TL’lik bir hasarın söz konusu olduğunu, İl Afat’a gerekli yazıların yazıldığını anlatan Aktaş, "Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığına durumu bildirdik. Valimiz de bu meseleyi takip ediyor. 3 milyon 645.078 liralık bir müracaatta bulunduk. Dolayısıyla bilirkişi raporundan da anlaşılacağı üzere, beklenilenin çok çok üzerinde kar yağışı oldu. Belki ufak tefek yapımla alakalı değişiklikler vardır. Ancak bunun binanın göçmesi için bir tesir arz etmediği bilirkişi raporunda belirtilmiştir. Nihai kararı mahkeme verecek” şeklinde konuştu.