Habur Sınır Kapısı’nda bekleyen şoförleri ziyaret eden Habur İşadamları Derneği Başkanı Ali Bingöl, yurtdışına çıkış yapmak için sırada bekleyen araç şoförleri ile bir araya geldi.

Başkan Bingöl, mevcut kapının kapasiteyi kaldırmadığını ve 3. köprünün yapılmasının şart olduğunu ifade etti. Kuyrukta bekleyen şoförleri ziyaret eden Habur İşadamları Derneği Başkanı Ali Bingöl, "Kuyrukların en büyük sorunun mevcut Habur Sınır Kapısı kapasiteyi kaldıramıyor. Kapasite haricinde personel yetersizliği var. Personel sayısının çoğalması gerekiyor. Onları da çözdüğümüzde aslında son 5 senedir uğraştığımız 3.köprünün yapılmasıdır" dedi.

3. köprünün yapılması için çalışmaların hızlandırılmasını isteyen Bingöl, "Bu aslında bir haftalık bir kuyruk değildir. Son 5 senelik bir kuyruktur. Sürekli yıl sonunda yoğunlaşmanın olduğu noktada bir kuyruk oluşuyor. Bu kuyruk son 20 gündür oluşmuş durumda. Şuanda biraz iyileşmeye doğru gidiyor. Ancak gerisinden araçların geldiğini görmekteyiz. Buradaki kuyruk Türkiye meselesidir, Türkiye sorunudur. Buradan İktidar partisi ve muhalefet partisine sesleniyorum. Buradaki sorunla biraz ilgilenmelerini istiyoruz. Bu sorun hakikaten bölgemize zarar vermektedir. Habur’daki en büyük sorun şuanda 2 tane köprünün olmasıdır. Bu iki köprüden birisinde araçlar gidiyor, diğerinden araçlar geliyor. Ancak 3.köprünün yapılması için merkezi hükümetle bir türlü anlaşılmadığı için 3.köprü bir türlü kurulmuyor. Sayın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na sesleniyorum. Biz Habur İş Adamları Derneği olarak ve buradaki mağdur şoförler olarak sesleniyoruz. 3.köprünün yapılması için çalışmalar hızlandırılsın" diye konuştu.

Habur’da bekleyen araçlarda Türk mallarının neredeyse 800 milyon dolar maliyetinde mallar olduğunu ifade eden Bingöl, şunları söyledi:

"Bunlar tabii ki yıl sonunda ihracatımızı etkileyecek. Eğer bu yoğunluk biterse yıl sonunda hedeflenen ihracatımıza ulaşacağız. Çünkü yoğun bir talep var. Bizde bu taleplerin üstüne çıkmak istiyoruz. Hedeflerin çok üstüne çıkmak istiyoruz. Yani Almanya’yı geçmek istiyoruz. Bugün Türkiye’nin en büyük ihracat yaptığı Almanya’yı biz geçmek istiyoruz. Geçmek içinde tabi bu sorunları halletmemiz lazım.”

Doğrudan olarak şuanda Habur’daki bu sorundan dolayı nüfus bakımından 3 yüz bin insanın etkilendiğini vurgulayan Bingöl, "Bunun 50 bini şoför 250 bini de fabrikalarda çalışan oluyor. Burada bekleyen mallar olduğu için şuanda fabrikalarımızı ciddi bir şekilde etkilemektedir. Bir de şöyle bir nokta var. Geçen seneye kadar Türkiye ve Irak arasında petrol ithalatı yoktu. Bu sene ithalatın da başlamasıyla beraber mevcut kapasite daha artmaktadır. Bu ithalatın daha fazla artacağını biliyoruz. Bununla beraber Türkiye’nin biran önce bu Habur Sınır Kapısı’nın kapasitesini iki katına çıkarması gerekiyor" diye konuştu.

Habur’daki kuyruk sorunun meclise taşınmasını isteyen Ali Bingöl, "Habur Sınır Kapısı kapasiteyi kaldıramıyor. Kapasite haricinde personel yetersizliği var. Personel sayısının çoğalması gerekiyor. Onları da çözdüğümüzde aslında son 5 senedir uğraştığımız 3.köprünün yapılmasıdır. Bu bir boğaz köprüsü değil. Ortalama 500 metre veya 300 metre ya var ya yok. Ancak merkezi hükümetle bir türlü anlaşılmıyor. İktidar partisinden ve muhalefet partilerinden rica ediyoruz. Bu sorunumuzu çözsünler” şeklinde konuştu.