Samsun’da, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılımı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Ankara’dan canlı yayın bağlantısı ile 13 bin 443 öğretmen ve öğrenciye tablet bilgisayar seti dağıtımı yapıldı.
19 Mayıs Anadolu Lisesi’nde yapılan dağıtım törenine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanı sıra Samsun Valisi İbrahim Şahin, ilçe kaymakamları, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, ilçe milli eğitim müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Canlı yayının yapılacağı konferans salonuna gelen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, salonun en ön 3 sırasında oturan protokol üyelerini ve kurum amirlerini yerinden kaldırarak öğrencileri oturtturdu. Kurum amirleri de arka sıralarda öğrencilerin arasına oturdular. Bakan Kılıç daha sonra en ön sırada da her kurum amirinin yanına öğrenci oturtarak programı başlattı.
Canlı yayın bağlantısı öncesi konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlayan ve Türkiye’ye bir bilişim vizyonu, yeni yüzyılın vizyonunu kazandıracak olan Fatih Projesi’nin bir alt bileşeni olacak olan akıllı tahtaların kurulması, eğitimde bilişim ağı gibi teknik alt yapının yanında öğrencilerimize tablet bilgisayarlar dağıtılacak. Bugün Türkiye’de 9’uncu sınıf öğrencilerine yaklaşık 150 bin tablet dağıtılacak. Yıl sonuna kadar 9’uncu sınıf öğrencilerimize tablet dağıtımı tamamlanmış olacak. 2015 yılı sonu itibariyle ilimizde 134 okulda 3 bin 483 adet etkileşimli tahtanın kurulumu tamamlanmıştır. Yine 72 okulumuzda 3 bin 18 öğretmenimize, 13 bin 443 öğrencimize ve toplamda 16 bin 461 tabletin dağıtımı tamamlanmıştır. Bu arada bilgisayar alt yapısını tamamlamak üzere 70 okulumuzda fiber internet bağlantısı gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında 31 Aralık 2015 yılına kadar ana sınıfları, ilkokullar ve ortaokullara 4 bin 404 dersliğe akıllı tahtanın keşif ve montajı tamamlanmış olacaktır” dedi.
Daha sonra 19 Mayıs Lisesi öğrencileri Necmiye Gerdan ve Büşra Gümüş de “Eğitimde Fatih Projesi” hakkında sunum yaptılar.
Bu projenin hemen bitebilecek bir proje olmadığını belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Çünkü işin birkaç ayağı vardı. Bunlardan bir tanesi zihinsel ayağı, ikincisi özellikle okullarda internet alt yapısının oluşması gerekiyordu. Biz Samsun’dayız ama Ağrı’nın bir ilçesinin köyündeki okula internet ağını ulaştırmak hele hele fiber hattını döşemek hem çok zor hem de maliyet gerektiriyordu. Bununla ilgili evrensel hizmet fonu diye bir fon oluşturuldu. Bu fonda biriken paraların tamamı bu kablolama için harcandı ve harcanıyor. Hem öğrencilere, öğretmenlere, hem de eğitim camiasına bu proje hayırlı olsun” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sırasıyla Gaziantep, İzmir, Sivas ve daha sonra da Samsun’a canlı bağlantı yaptı. Canlı bağlantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ankara ATO’dan 3 bin öğrenci ve öğretmen Samsun’a selam ve sevgilerini gönderiyor” derken, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise, “Buradaki öğrencilerimiz tabletlerini aldılar. Hepsi sizleri selamlıyor. Burada öğrencilerimiz biraz önce Fatih projesinin ne anlama geldiğini ve ne katacağını kendileri bir sunumla anlattılar. Dolayısıyla öğrencilerimiz bu projenin ne anlama geldiğini çok iyi özümsemiş ve çok iyi farkındalar. Size bu proje ile ilgili çalışmalarınızdan dolayı şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.
Bakan Kılıç, canlı bağlantı sonrası öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bunların hepsi sizin için, bunları iyi değerlendirin. İnşallah ülkemizin geleceğine çok iyi katkılarda bulunun. Bundan 10-20 sene sonra bu programlarda bakan olarak cumhurbaşkanı olarak, müdürler olarak, valiler olarak sizler olacaksınız. Kendinizi iyi yetiştirin. İnşallah bu güzel ülkemizi, cennet vatanımızı en ileri seviyelere taşıyın.”