Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağına indi. Çınar, yeraltı ziyaretinde maden işçileriyle de görüşerek ziyaret sonrası açıklamalarda bulundu.

Bitlis Valiliği’nden bir süre önce Zonguldak’a atanan Vali Ahmet Çınar, ilk kez maden ocağına indi. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait Üzülmez Müessese Müdürlüğü’ne gelen Çınar’ı, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Genel Müdür Yardımcıları ve müessese müdürleri, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Emniyet Müdürü Ahmet Turanlı, İl Müftüsü Rüstem Can ve kurum çalışanları ile birlikte eksi 170 ve eksi 220 kotunda maden işçileriyle buluştu. Yaklaşık 3 saat süren ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, madenin kendisini büyülediğini ifade etti.

Zonguldak kömürü bütün Türkiye’nin en ucra köyüne kadar insanların evlerini ocaklarını ısıtan bir kömür olduğunu ifade eden Çınar, “Benim için hayatımda en ilginç gezilerden büyülü, etkileyici bir ziyaret oldu. TTK Genel Müdürüne ve GMİS’e çok teşekkür ediyorum. Zonguldak kömürü bütün Türkiye’nin en ucra köyüne kadar insanların evlerini ocaklarını ısıtan bir kömür. Türkiye’nin en ucra köşesinde yaşayan insanların bildiği bir şehir. Bunun merkezine bugün bir ziyaret gerçekleştirdik. Orhan Veli’nin herkesin bildiği bir şiiri var. “Siyah akar Zonguldak’ın deresi yüz karası değil kömür karası böyle kazanılır ekmek parası” diyor. Biz bunu aşağıda gördük. Kömür tozunun aklaştırdığı yüzleri gördük. Emeğin alın terinin ne demek olduğunu gördük. Gerçekten görmeden temas etmeden anlaşılmıyor. Ben bunu bugün hissettim. Aşağıda işçi arkadaşlarımızla konuşurken onların çalışmalarını görürken etkilendik ve duygulandık. Çalıştıkları ortam, şartlar yerinde altında riskleri olan şartlar yani bildiğiniz alın teri ve emek gereken şartlar. Bunların hepsi kutsal şeyler analarının ak sütü gibi deriz ya kazanılan ekmeğin en helal kazançlarından bir tanesini gördük. Bunu aşağıda görünce tembellerin beleşçilerin kötü şeylerin olduğunu hem davranış olarak anlamış olduk. Buda bize hayatta manevi anlayışa da güzellik kazandırmış oldu” dedi.

Torba Yasa hakkında açıklamalarda bulunan Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, konuyla ilgili valiliğe gelen resmi anlamda bir bildiri olmadığını ifade ederek şunları söyledi;

“Herkesin merak ettiği Torba Yasa konusunda aşağıda işçi arkadaşlarımızla da konuştuk. Sizin hakkınızı armanız çok güzel bir davranış ama biz valilik olarak şu anda resmi anlamda herhangi bir karar, niyet, bildiri almış değiliz. Bu yüzden remi anlamda bir şey söyleyemiyoruz. Bunun anlamı şudur doğru olanı yapmak lazım. Doğru işi doğru yerde ve zamanda yapmak lazım. Öncelikle burada çalışan maden işçilerimizin mağdur edilmemesi.”