Konak Belediyesinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlediği ‘Cumhuriyet’e Saygı’ etkinliğine katılan İzmirli 35 tiyatro topluluğu 24 saat hiç kesintisiz sahnede kaldı.

Cumhuriyetin ilanın 94. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi İzmir’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bayram kutlamalarını günler öncesinden başlatarak, birçok etkinliğine ev sahipliği yapan Konak Belediyesi, ‘Cumhuriyet’e Saygı’ etkinliği ile de bir ilke imza attı. Bugüne kadar benzeri gerçekleştirilmemiş kutlama kapsamında İzmir’deki 35 tiyatro topluluğundan sanatçılar Cumhuriyet için 24 saat aralıksız sahneye çıktı. 27 Ekim Cuma günü Kıbrıs Şehitleri Caddesindeki İsmail Sivri heykeli önünde kurulan sahnede saat 20.00’de başlayan gösteriler, 28 Ekim Cumartesi günü saat 20.00’ye kadar hiç ara vermeden sürdü. Etkinliğe destek veren 35 tiyatro topluluğu arka arkaya sergilediği gösterilerle sahneyi hiç boş bırakmadı.

Cumhuriyete saygı

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde kurulan sahnede ilk gösteri 27 Ekim Cuma akşamı saat 20.00’de başladı. Büyük ilgi gören ‘Cumhuriyet’e Saygı’ etkinliğini izleyenler arasında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da vardı. Başkan Pekdaş, “Bu etkinliğin fikri tiyatro sanatçılarından geldi. Bize ‘Bu sene Cumhuriyet’i kutlamayı daha coşkulu yapalım, sanat adına da cumhuriyeti kutlayalım’ dediler. Cumhuriyete saygı için 24 saat sahnede nöbet tutmak istediklerini söylediler. Biz de bunu seve seve kabul ettik” dedi.

24 saat nöbet tuttular

Cumhuriyetin bir aydınlanma, modernleşme projesi olduğunu dile getiren Pekdaş, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşılmanın, özgür bireylerin, düşünen beyinlerin ancak sanatla mümkün olduğunu söyledi. “Cumhuriyet sanatla var” diyen Başka Pekdaş, “Tiyatrocuların Cumhuriyete saygı için 24 saat nöbetteyiz etkinliği değerli bir etkinliktir. Biz bu sene cumhuriyeti dolu dolu yaşayalım, coşkulu kutlayalım istedik. Sanatla iç içe bir yaşamın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz ve bu nedenle cumhuriyete sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

"Yaşasın cumhuriyet"

Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş uygarlık düzeyine çıkmış bir Türkiye’yi, bilim yapan, özgür insanların yurdu olması için çok çalıştığını dile getiren Pekdaş, şöyle devam etti: “Biz bugün Büyük Atatürk’e olan saygımızı ve ondan da asla vazgeçemeyeceğimizi, laik cumhuriyete olan bağlılığımızı, sanata sahip çıkarak, sanatçılarımızın bu duyarlılığıyla gösterelim istedik. Bayram coşkusunu bu alanda da gösterelim dedik. Cumhuriyet hep yaşasın, özgür insanlar kararları özgürce versin diyedir tüm çabamız. Bunun için bizim dayanışmaya, birlikte coşkularımızı çoğaltmaya ihtiyacımız var. Bu coşkumuza ortak olan herkese teşekkür ediyorum. Bayramımız kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet."

Tüm gün kesintisiz gösteri

28 Ekim Cumartesi akşamı saat 20.00’ye kadar hiç ara vermeden sergilenen performanslar büyük beğeni topladı. Cumhuriyet coşkusunu yaşayan İzmirliler hiç boş kalmayan sahnedeki gösterileri beğeni, coşku ve merakla izledi. Cumhuriyetin aydınlığına sarılan tiyatrocular, ondan vazgeçmeyeceğini bir kez daha gösterdi. İlk kez gerçekleştirilen etkinlik 28 Ekim Cumartesi akşamı 20.00’ye kadar aralıksız 24 saat boyunca devam etti. Kurulan sahnede pantomim, drama, çocuk oyunları, doğaçlama tiyatro, şiirler, tiyatro müzikleri, masal ve sokak oyunları sahnelendi.