Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, SANKO Üniversitesi ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu işbirliği ile düzenlenen “Engelsiz Kent Gaziantep” konulu panel gerçekleştirildi.
GAÜN Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programın başında skeç ve koro gösterisi yapan GAP Görme Engelliler Okulu öğrencileri, katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı. Programın açış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Cahit Bağcı, üniversite olarak yeni yapılan binalarda, binaların engellilere yönelik uygun yapılar olmasına özen gösterdiklerini belirtti. Son yıllarda engellilere yönelik önemli çalışmalar yapıldığını aktaran Bağcı, “Çıkarılan yasalar, yönetmelikler ve düzenlemeler yapılmıştır. Sosyal devlet olmanın gereği olarak sosyal ve maddi destekler sağlanmıştır. Tabi bu yapılanların yeterli olduğunu hiç kimse söyleyemez. Ancak gördüğümüz üzere son yıllarda hakikaten bu konuda önemli mesafeler kat ettiğimizi söyleyebiliriz” dedi.
40 bine yakın olan öğrenci nüfusu arasında engelli öğrencilerin de bulunduğuna dikkat çeken Bağcı, şöyle konuştu:
“Biz üniversite olarak baktığımız zaman üniversitemizde 40 bine yakın öğrencimiz var. Bu öğrenciler arasında tabi ki bizim de engelli öğrencilerimiz var. Son yıllarda biz yapılaşmalarımızı engelli öğrencilerimizin engellerini kaldırmaya yönelik yapmaktayız. Engellilere yönelik asansörler, işaret levhaları vesaire”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak ise "Önemli olan gönüllerde engel olmaması" dedi. Herkesin potansiyel bir engelli olduğunu anımsatan Toprak, “Biraz önce bize müzik ziyafeti sunan kardeşlerimizin ne kadar hayat dolu olduklarını hep beraber gördük. Bizler de şu bilinçteyiz; burada bulunan herkes birer potansiyel engelli. Biz bu bilinçle hareket ediyoruz. Hükumetimiz aynı düşüncede, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin aynı düşüncede. Engellilerin hakları ile alakalı Fatma Şahin hanımefendinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olduğu dönemde çok önemli yasal düzenlemeler yapıldı. Engellilerin toplumsal hayata entegrasyonu ile alakalı çok önemli düzenlemeler yapıldı” şeklinde konuştu.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da konuşmasında 2 binli yıllar öncesinde ve sonrasında ülkedeki engelli algısını değişim gösterdiğini vurguladı. Erdoğan, şöyle dedi:
“Engelliler dediğimizde; bir 2 binli yılların başındaki engelli anlayışı bir de 2 binli yıllardan sonra gelinen nokta. Tabi bu anlayışların temelinde sadece devletin icra organı olan hükumetlerin eksikliklerini ele alırsak eksik kalır. Bunda toplumsal boyutta vicdani boyuttaki bakışlarımız en önemli etkendi. Bazılarımız uzuvları ile engelli fakat bazılarımız gönüllerinden yaralı.”
Yapılan açış konuşmalarının ardından panele geçildi.
Tolantıya SANKO Üniversitesi Rektörü Ahmet Sınav, Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin, engelli dernekleri temsilcileri, engelli vatandaşlar ve ilgililer katıldı.