Seminerde konuşan Dünyagöz Samsun Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, diyabet hastalığının kalıcı görme kayıplarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Halk seminerleri düzenleyerek göz sağlığı konusunda halkı bilinçlendirmeyi amaçlayan Dünyagöz Samsun Hastanesi, birinci halk seminerinde "Diyabet ve Göz Sağlığı" konusunu ele aldı. Diyabetle Yaşam Derneği işbirliğinde düzenlenen seminerde Dünyagöz Samsun Hastanesi'nden Dr. Ali Tarık Sakoğlu, Türkiye'de sayıları 10 milyonu bulan diyabet hastalarını bekleyen göz problemleri ve alınması gereken önlemleri anlattı. Diyabet hastalarında kan şekeri kontrolünün göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Sakoğlu, şeker hastalığının kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi görme kayıplarına ve ağrılı göz tansiyonu yükselmelerine neden olabileceğinin altını çizdi.

DİYABETİK RETİNOPATİ HASTALIĞI
Dr. Sakoğlu şu bilgileri verdi: "Şeker hastalığı retinadaki kılcal damarların yapısının ve hücre kaybına yol açarak damar geçirgenliğinin bozulmasına neden oluyor. Bunun yanı sıra sarı nokta bölgesinde sıvı ve yağlı maddelerin birikmesine, beraberinde kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu durumda ise retinada kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşuyor, retinanın önünde ve içinde oluşan kanamalar gözün arka boşluğuna sızabiliyor. Bu hastalığa diyabetik retinopati deniliyor."

GÖZ DİBİ MUAYENESİ İLE ERKEN TEŞHİS
Diyabetik retinopati hastalığında erken teşhisini önemini vurgulayan Dr. Sakoğlu, diyabet teşhisinin hemen ardından hastanın zaman kaybetmeden göz muayenesini yaptırması gerektiğini vurguladı. Diyabet hastalarını 1 yıllık aralarla diyabet kontrollerinin bir parçası olarak rutin göz muayenelerine devam etmeleri konusunda uyaran Dr. Sakoğlu, "Özellikle göz dibi muayenesi, retinada meydana gelen değişikliklerin erken safhada tespit edilmesini sağlar ve hastaya başarılı şekilde tedavi olma şansı sunar. Diyabet tanısı sonrası 1 yıllık aralarla, 5 yılı geçen diyabet hastalarının 6 ayda bir, göz dibi problemi tespit edilen diyabetlilerin 3 ayda bir göz muayenesi olması gerekmektedir" diye konuştu.