Kurtuluş yolu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kurtuluş Mücadelesini başlatmak üzere 18 arkadaşıyla birlikte 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a ayak bastığı iskeledir.Tarihe tanıklık eden bu iskele, aslına uygun olarak yeniden yapılmış ve Türk Ulusunun yeniden doğuşu olarak kabul edilen  19 Mayıs 1919 sabahı Kurtuluş yoluyla birlikte ölümsüzleştirilmiştir. 

BALMUMU HEYKELLER VE TÜTÜN İSKELESİ

Kurtuluş Yolu'nda Gazi Mustafa KemaL Atatürk ve 18 arkadaşının iskeleye çıkışları ve onları karşılamaya giden Samsun halkı, balmumu tekniği ile birebir ölçülerde heykelleştirildi.Bu yol Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Mayıs 2009 yılında halkın kullanımına açılmıştır. Tütün İskelesi üzerine de Atatürk ve 18 arkadaşının karaya çıkış halini gösteren heykeller konuşlandırılarak bir çeşit açık hava müzesi oluşturuldu.

KURTULUŞ YOLU GÜZERGAHI NERESİ

Atatürk ve 18 arkadaşının Samsun'da karaya ayak bastığı Tütün İskelesi’nden, Mıntıka Palas oteline kadar uzanan alan protokol yolu haline getirilmiştir. Protokol Yolu 45 metre genişliğinde ve 400 metre uzunluğunda. Yol üzerinde Atatürk ve 18 arkadaşını temsilen süs havuzları ve sol kenarda da seramik rölyefler bulunuyor. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.