ZONGULDAK (AA) - Karaelmas Uluslararası 14. Kültür ve Sanat Festivali ve Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında kente gelen Bulgaristan halk oyunları ekibi, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Eğitim Ocağını gezerek madencilik hakkında bilgi aldı.

40 kişilik halk oyunları ekibi, madenci ceketi ve çizmesi giyip başlarına da baret takarak gruplar halinde eğitim ocağına girdi.

TTK maden yüksek mühendisi Sefa Elibol, taş kömürü ocaklarının jeolojik yapısı ve çalışma koşullarının yanı sıra iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında halk oyunları ekiplerine bilgi verdi.

TTK'da yer altı meslek gruplarının hizmet içi eğitimlerinin verildiği 800 metre uzunluğundaki ocağın, 1997'de AB'den sağlanan krediyle onarıldığını anlatan Elibol, şunları kaydetti:

''Bu ocağı madenler hakkında bilgi almak için farklı meslek gruplarından yerli ve yabancı çok sayıda turist gezmekte. Balkanlar ve Ortadoğu'nun en iyi eğitim ocağına sahibiz. Kömür üretimindeki koşulları yansıtan ocak, madencilikte çalışacak işçilerin eğitimlerinin verilmesi açısından önem arz etmektedir. İlimizde yer altından çıkartılan taş kömürü sayesinde ülke ekonomisine ekonomik katkı sağlanmakta. Havzada 1 milyar 300 milyon ton civarında olduğu tahmin edilen taş kömürü mevcuttur.''

Ekip üyelerinden Elenora Damyandua, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maden ocağını çok beğendiğini söyledi. 

Daha önce Bulgaristan'da maden ocağına girdiğini dile getiren Damyandua, "Maden ocağına girdiğimde korkmadım ama çok etkilendim. Müthiş bir yer burası. İşçilerin zorluklarını ve kömürün kıymetini de iyi anladım. Bize burada maden ocağında çalışmaların nasıl olduğu, kömürün nasıl çıkartıldığı anlatıldı. Bazı arkadaşlarımda Bulgaristan'daki maden ocaklarında çalışıyor" diye konuştu.

TTK Eğitim Ocağı, mesleğe yeni başlayan madencilere pratik bilgilerin verilmesinin yanı sıra turistik geziler için de kullanılıyor.