Muhammet KAÇAR/ HEMŞİN,(Rize),() – KARADENİZ Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol projesine tepkiler sürüyor. Rize’nin Hemşin İlçesi’nde bir araya gelen vatandaşlar projeye karşı çıktı, “Yola karşı değiliz ancak içinde iyi niyet barındırmayan Yeşil Yol projesine karşıyız” diyerek tepkilerini dile getirdi.
Çamlıhemşin İlçesi’nde Yeşil yol projesine karşı çıkan vatandaşların iş makinelerini durdurmasının ardından tepkiler Hemşin İlçesine uzandı. İlçe merkezinde toplanan Hemşinliler, 'O yolun yolcusu değiliz', ‘Samistal’ın sal taşı, Yeşil Yola da karşı’ , ‘Kafangozi yol edeğim’ ve ‘Köy yollarını yapın' yazılı pankartlar açtı, ‘Yeşil yol istemiyoruz’ sloganları attı. Hemşinliler adına açıklama yapan Havva Akbin, yayla yaşantısının kültür mirasçıları olan Hemşinliler'in yüzyıllardır hayvancılıkla uğraşsın ya da uğraşmasın yayla kültürünü bugüne taşımış topluluklar olduğunu belirtti. Yöre insanı için tulum, horon, yayla kültürü ve doğal yaşamın vazgeçilmez olduğunu ifade eden Havva Akbin şunları söyledi:
"Bize bırakılan bu mirası gelecek nesillere aktarabilmek için yaylalarda varlık bulan yaşantımızı bozulmadan sürdürmeyi istemekteyiz. Bu amaçla günümüzde yoğun tartışmalara neden olan Yeşil Yol projesinin yaylalarımızı talan edip bizi yaylalarımızdan uzaklaştıracağını düşünmekteyiz. Bizler yola karşı olan bireyler değiliz. Her yaylanın yolunun olmasını ve bu yolları kullanarak yaylaya rahatça ulaşmayı istemekteyiz. Bugün tüm yaylalara ulaşan yollar bulunmaktadır. Yıllardır bu yolların düzeltilmesi için çaba harcamaktayız."
“PROJEYİ SAVUNANLAR OTELCİLERDİR”
Yaylalarda 40 turistik bölgede tesisler yapılarak turizm potansiyelinin artırılacağının öne sürüldüğünü anlatan Havva Akbin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yöre halkı bu tesislerde istihdamın artacağını düşünüyor. Ancak proje kapsamında yaylalarımıza yapılacak olan bu tesisler yatırımcılar tarafından paylaşılacaktır. Yöre halkına ise hiçbir fayda getirmeyecektir. Yüzyıllardır yaylada varlık bulan yaylacılara tapu bile verilmezken dış yatırımcıların bölgeye gelip konuşlanması hedeflenmektedir. Böylece dağların gerçek sahibi yaylacılar yerlerinden edilecektir. Yol medeniyettir ancak bu yolun getirecekleri medeniyetimizin yok olması demektir. Tüm bu nedenlerden dolayı biz Yeşil Yol projesine karşıyız. Hemşinliler olarak karşı olmaya da devam edeceğiz. Farklı vaatlerle veya projenin gizli kalan parçalarının açıklanamamasıyla yöre halkı yanlış bilgilendirilmekte ve yönlendirilmektedir. Bu projeyi bölgede savunanlar otel işletmecileridir. Halkın bir kısmı ise sadece yol yapılacağını düşündüğü için projeyi istemektedir. Proje bir talan projesidir. Turizmcilere peşkeş projesidir. Yöre halkını yaylalardan atma projesidir. Doğal yaşam ve doğal kaynakların bitirilme projesidir.”
“YOLA KARŞI DEĞİLİZ, YEŞİL YOL PROJESİNE KARŞIYIZ”
Mutlaka yol yapmak isteyenlerin var olan köy ve mahalle yollarını yapmaları önerisinde bulunan Havva Akbin, sözlerini şöyle noktaladı:
"Mevcut yayla yollarımızın bakımını, karşılıklı geçişi sağlayacak cepleri bırakarak su kanalları döşeyerek revize edin. Bölge turizmini canlandırmak için yöre halkını da projeye katarak eko turizm, avcı turizmi, ev pansiyonculuğunu destekleyici çalışmalar yapın. Yürüyüş parkur yolları, bisiklet yolları, kamp alanları oluşturun. Yollarımızın yapılmasını doğamıza uygun turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini ve devlet tarafından da bunun desteklenmesini istemekteyiz."
ATMA TÜRKÜ ATILDI, HORONLAR OYNANDI
Grup daha sonra Hemşin Belediye parkına doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada bir kadın “Atma türkü atarım, alır seni satarım. Akıllı ol eski çarıklarını boğazına takarum” dizeleriyle atma türkü söyledi. Tulum eşliğinde Yeşil Yol karşıtı türküler söyleyen grup daha sonra horonlarla eylemini sona erdirdi.

FOTOĞRAFLI