Robotik cerrahinin kadın hastalıkları alanında kullanılması ve yaygınlaşması ile birlikte pek çok kadın ağrı çekmeden hastanede yatış süresini azaltarak tedavi olma imkanı bulabiliyor.
Kadın hastalıklarından rahim alınması, myom alınması, kapalı tüplerin açılması ve jinekolojik onkoloji gibi bir çok cerrahi alanda kullanılan robotik cerrahi ile bu ileri teknolojiyi uygulayabilen pek çok cerrahi merkezde artık açık ameliyatlara son veriliyor.
Kadın doğum uzmanlarından Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, robotik cerrahinin 3 boyutlu kamera kullanılarak yapılan bir ameliyat oludğunu belirterek, "Robot kolları inanılmaz bir hareket yeteneğine sahiptir. Jinekolojik kullanılan Da Vinci Cerrahi sistemi 3 bölümden oluşmaktadır. İlk parça parmak kontrollü kolları ve ayak pedalları ile cerrahi konsoldur ve bu parça cihazın yönetim mekanizması olup hastanın karnının içerisinde bulunan robotik kolların kontrolünü sağlar. İkinci kısım çok eklemli dört adet robotik koldan meydana gelir. Üçüncü kısım ameliyat yapılan bölgenin 3D görünümü sağlayan görüntüleme sistemi oluşturur. Robotik kollar yerleştirildikten sonra cerrah, cerrahi konsola oturarak 3D yüksek çözünürlülüklü görüntü sistemi ile ameliyat alanını görüntüleyebilir. Unutmamak gerekir hiçbir açık cerrahide hekim çalışma alanını bu kadar iyi ve net göremez. Robotik cerrahi ve Laporoskopik cerrahi gibi endoskopik teknikler karın ön duvarına uygulanacak kesiyi en aza indirerek açık yöntemlere kıyasla önemli, oldukça tutarlı ve tekrarlanabilir bir avantaj sağlar. Robotik Cerrahi günümüz jinekolojik cerrahisinde rahim alma, myomauteri, tüplerin açılması, kadın üreme organları onkolojisi gibi alanlarda başarı ile uygulanmaktadır.
Avantajları, iyileşme süresinin kısa olması, ağrının az olması dolayısıyla ilaç kullanımının en aza indirgemesi, küçük yara izi, hastanede kalış süresinin az olması dolayısı ile günlük yaşama hızlı dönüş,kanama ve kanamaya bağlı kan nakli olasılığının az olması, enfeksiyon riskinin az olması ve ileri görüş alanı sunması nedeniyle komplikasyonların az olmasıdır.
Robot kullanımında parmak el kontrol mekanizması sezgiseldir. Yani robotik aletler cerrahın kendi elleri arasında nasıl hareket ediyorsa öyle hareket eder. Buna ek olarak Robot Yardımlı Laparaskopik Cerrahi, elin istenilen konuma ters yönde hareketinin zorunlu olduğu hallerde de avantaj sağlayabilir. Bu yolla 560 derece mobiliteimkanı sağlamaktadır. Laporoskopik sistemler iki boyutludur ve uzun bir öğrenme süresi gerektirir. Oysaki robotik cerrahide hem öğrenme süresi kısa hemde cerrahi hakimiyet üç boyutlu görsellik sağlaması nedeniyle daha kalitelidir" dedi.
Kılıç, “Ülkemiz için tek dezavantajı sosyal güvenlik kurumlarının tanımlamasında henüz yeterince yer bulamamış olmasıdır. Ancak üstünlüğü, zaman içerisinde daha iyi bir şekilde kullanımını sağlayacaktır“ dedi.