SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından 20 yaşındaki Murat Erdil’e, ilk kez laparoskopik yöntemle kapalı böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirildi.
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Şaban Sarıkaya, öğretim üyeleri Doç.Dr. Ender Özden ve Doç.Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu tarafından hastaya laparoskopik yöntemle kapalı böbrek nakli ameliyatı yapıldı. Geçen 14 Kasım’da OMÜ'de beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organları ailesi tarafından bağışlandı. Aynı hastanede alınan sağ böbrek 2.5 saat süren açık ameliyatla 44 yaşındaki Hakkı Aydın’a nakledildi. Sol böbrek için ise 20 yaşındaki Murat Erdil’e laparoskopik yöntemle kapalı böbrek nakli ameliyatı yapıldı. Bu ameliyatta 3.5 saat sürdü. İki hastaya da böbrekler uyum sağladı.
TÜRKİYE'DE İLK KEZ BİZ YAPTIK
Doç.Dr. Ender Özden, laparoskopik böbrek nakli ameliyatının teknik olarak bakıldığında zor ameliyatlardan biri olduğunu dile getirerek, "2011 yılından bu yana dünyadaki bazı merkezlerde bu ameliyat yapılıyor. Türkiye'de ilk ameliyatı ise biz gerçekleştirdik. Çok küçük açılan deliklerden batın içine cihazla girerek özel görüntüleme sistemiyle kapalı yöntemle ameliyatı gerçekleştirdik. Ameliyat oldukça başarılı geçti. Açık cerrahilide kesi 20-25 santimetre civarındayken bu ameliyatta sadece böbreği batın içine yerleştirmek için 6-7 santimetrelik bir kesi açılıyor" dedi.
Doç.Dr.Yarkın Kamil Yakupoğlu ise iki hastanın da böbreklerinin başarılı bir şekilde nakledildiğini ifade ederek, "Türkiye'de ilk defa laparoskopik yöntemle böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirmiş olduk. Bu laparoskopik ameliyatın klasik açık ameliyattan farkı çok daha küçük bir kesiden bu ameliyatın yapılıyor olması. Bunu yapmak için ciddi bir tecrübe ve birikim gerektiriyor. Üniversitemizde bu ameliyatı gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu ameliyatı olan hastamız 3 yıldır hemodiyaliz tedavisi görüyordu. Organ bekleme listesindeydik. Kısa sürede uygun organ bulunup nakil olabildi. Bu ameliyattan sonra artık hastamız diyalize bağlı kalmaksızın hayatını sürdürebilecek. Yemesi içmesi daha normalleşecek. Yine klasik ameliyatla nakil olan hastamızın da sağlık durumu çok iyi. O da 9.5 yıl diyalize girdikten sonra uygun böbrek bulundu ve nakil oldu" diye konuştu.
Murat Erdil’in yakını olan refakatçisi Nursen Karagüzel, ameliyatın başarılı geçmesinden çok mutlu olduklarını belirtti.
Ameliyat olan Hakkı Aydın, 8 yıldır kendisine uygun böbrek bulunmasına beklediğini söyleyerek, "Diyalize girmenin çok zorluğu var. Böbrek nakli olduğum için çok mutluyum. Şimdi yeniden doğmuş gibiyim" dedi.

FOTOĞRAFLI