Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, yeni anayasanın yol haritası ve 'Başkanlık Sistemi' hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yeni anayasa tartışmaları, Meclis’te oluşturulacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu çerçevesinde devam ederken, diğer yandan da yeni anayasanın tüm toplum kesimlerini kapsayacak şekilde halka anlatılması için kapsamlı bir program uygulanacak.

İLK BULUŞMA ANKARA'DA YAPILACAK


TOBB, TESK, TİSK, memur ve işçi sendikaları başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarıyla ortak buluşmalar gerçekleştirilecek. Toplumu yönlendirmede öncü görev alan hemşeri dernekleri, sürece dahil edilirken, üniversitelerin hukuk fakülteleri kanalıyla da akademik camia hareketlendirilecek. Halka yayılacak Anayasa maratonunda bir yandan anayasa uzmanı isimlerin arama konferansları sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da öncü rol alacak. Erdoğan, halkla Anayasa buluşmaları gerçekleştirecek. Erdoğan’ın ilk buluşması, 200 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla 28 Ocak’ta Ankara’da yapılacak.

"BİZİM ÖNDERDİĞİMİZ MODELDE ÜNİTER DEVLET YAPISI OLACAK"


Malkoç, yeni anayasanın toplumun ihtiyacını karşılaması, hak ve özgürlüklerin alanını geliştirmesi ve siyasi istikrarı sağlaması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’yi kriz bataklığına sürükleyen parlamenter sistemden kurtulmanın yolunun sistem değişikliğine gitmek olduğunu vurgulayan Malkoç, “Devlet biçimleri ile hükümet sistemleri bilerek, kasıtlı olarak karıştırılıyor. Ya üniter ya federatif devlet olursun. Ancak hükümet sistemi olarak parlamenter olabilirsin, başkanlık veya yarı başkanlık olabilirsin. Devlet biçimi olarak bizim önerdiğimiz modelde üniter devlet yapısı olacak, federalizm değil” ifadesini kullandı.

Kaynak: internethaber