Türk Sağlık-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Yasemin Zengin, acillerde şiddetin önlenmesi için güvenlik önlemlerinin artırılması ve hasta yakınlarının müdahale alanlarına sokulmaması gerektiğini söyledi. Zengin, "Acillerde polis olması daha caydırıcı olabilir" dedi.
Türk Sağlık-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Yasemin Zengin, sağlık personeline yönelik şiddet olaylarının her geçen gün arttığını belirtti. Zengin, sorunun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini ifade ederek, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan çalışanın işine de engel olunduğunu anlattı. Zengin, acil servislere çok ciddi güvenlik önlemleri alınması gerektiğini belirterek "Her gün 3-4 hemşire arkadaşımız şiddet gördüğü şikayetiyle bize başvuruyor. Acile gelen her hastanın yakını var. Bu hasta yakınlarının acile alınması mı mantıklı, alınmaması mı mantıklı buna iyi karar vermek gerekiyor. Hasta yakınlarının baskısı yüzünden sağlık personeli de işine konsantre olamıyor. Güvenlik görevlilerinin müdahale hakkı yok, yetkileri kısıtlı. Acillerde polis olması daha caydırıcı olabilir” diye konuştu.
“BENİM HASTAM EN ACİL”
Acil servise gelen hasta yakınlarının acillerdeki işleyişi bilmemeleri sebebiyle duygusal davranarak kendi hastasının durumunun en acil olduğunu düşündüğünü ve bu nedenle sağlık personeline baskı uyguladığını ifade eden Zengin, şunları söyledi: “Basit gribal enfeksiyonla gelip ’Benim hastam en acil’ diyen hasta yakınları var. Hasta yakını acildeki işleyişi bilemez ve bu sebeple kendi hastasının durumunun en acil olduğunu düşünebilir. Ancak acilde bir sistem, bir işleyiş var. Hemşire arkadaşlarımız ve tüm sağlık personeli arkadaşımız bu işleyişe göre sağlık hizmeti veriyor. İçerideki sağlık personeli hasta yakını tarafından sürekli gözetim altında. Aciller, Biri Bizi Gözetliyor Evi gibi... Bu durumda sağlık personeli işini yapsa da hasta yakını yapılanları olumsuz algılayabiliyor. Sanki hastasına kötü, yanlış bir hareket yapılıyormuş gibi düşünüyor.”
“ACİLE ACİL ÇEKİ DÜZEN GEREKLİ”
Acil servislerdeki işleyişin bir an önce değişmesi gerektiğini vurgulayan Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hemşireler artık gözetlenmek ve şiddet görmek istemiyor. Acillere, acil çeki düzen vermek gerekir. Acillere yeterli sağlık personeli desteği verilerek, hasta yakınları ile sağlık çalışanlarının iç içe çalışması engellenebilir. Hasta yakını içeri alınmayarak, doktorlar hasta yakınına dışarıda bilgi verebilir. Ölüm olaylarında hastasını görmesi için hasta yakını içeri alınabilir. Acillerdeki işleyişin daha sağlıklı olması ve sağlık personelinin şiddet görmemesi için bir an önce harekete geçilmesi gerekmektedir."