GİRESUN (AA) - Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle Görele sahil yolu güzergahına yaptırılan Kemençe ve Kültür Parkı ile kemençe kültürü gelecek nesillere aktarılacak.

Görele Belediyesince projesi hazırlanan parkta 5,8 metre boyunda dev kemençe, geçmişten bu güne kadar olan kemençe üstatlarının portreleri, kemençenin tarihi, kemençenin yapımının anlatımı ve ilçeye ait yöresel zenginlikler yer alıyor.

AK Parti Giresun Milletvekili Turhan Alçelik, açılışta yaptığı konuşmada, Kemençe Kültür Parkı'nın ilçeye ve Giresun'a önemli katkı sağlayacağını belirterek, "Görele yatırım ve hizmet anlamında değerli başkanımız Tolga Erener ile çok güzel yerlere gidiyor ve çağ atlıyor. İnanıyorum ki Görele önümüzdeki yıllarda çok güzel hizmetlere kavuşacaktır. Kültür evimiz inşallah güzelliklere vesile olmasını diliyorum" dedi.

Belediye Başkanı Tolga Erener ise tarihi kayıtlarda kemençe enstrümanının Doğu Karadeniz bölgesine ilk girişinin Görele olduğunu söyledi.

Kemençenin diğer illere ise Görele'den yayıldığını belirten Erener, şöyle devam etti:

"Bu doğrultuda tarihi süreçte Karadeniz müziğine adını altın harflerle yazdıran Durkaya, Mehmet Sırrı Öztürk ve yaşayan efsane Katip Şadi gibi daha bir çok değeri de yetiştiren ve yetiştirmeye devam eden Görele, Kemençesi İle de bölgemizin kültürel tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Gerek yapısı, gerekse tınısıyla diğer kemençelerden farklılığını ortaya koyan Görele kemençesi sanatsal anlamda ülkemizin ve Türk müziğinin de önemli bir parçasıdır."

Erener, ilçenin ve bölgenin kültür turizmine önemli katkılar sağlayacak olan Kemençe Ve Kültür Parkı'nın, kemençesinin tarihteki rolünün ve katkılarının tüm ziyaretçilere ifadesini sağlayacağını dile getirerek, "orijinal boyutları on kat büyütülerek tamamı yat malzemelerinde imal edilen kemençe anıtı, Kemençe müzesi ve temasına uygun rekreasyon alanı ile bundan sonra hemşehrilerimize ve misafirlerimize mutlu anılar bırakacak bir uğrak merkezi olacaktır" diye konuştu.