AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Ramazan Bayramı nedeniyle gittiği Soma'da maden işçilerinin beklentisi olan kıdem tazminatlarının bir kısmının bayram öncesinde ödendiğini, kalan kısmının da bayramdan sonra ödeneceğini söyledi.
Milletvekili Selçuk Özdağ, partisinin Soma ilçe teşkilatını ziyaret ederek partililerle ve vatandaşlarla bir araya geldi. Ziyarette kendisine yöneltilen soruları da cevaplandıran milletvekili Özdağ, CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu'nun "Soma işçileri beş kuruşa mahkum" sözlerini eleştirdi. Özdağ, "Ağzı olan konuşuyor. Muhalefet tabii ki konuşacak ama mantıklı konuşacak. Laf olsun diye değil. Biz, bu maden işçisi kardeşlerimiz işsiz, aşsız kalmasın diye çaba gösterirken, bunlar o zaman bu ocaklar için, 'kapansın' diyorlardı. Birileri gibi televizyonlara, meydanlara çıkıp şov yapmıyoruz, iş yapıyoruz. AK Partili Manisa milletvekilleri olarak bizden ne talep edilmişse, ne istenmişse, işçilerimizin, ailelerimizin ve halkımızın emrinde olduk. Bayramdan önce işçilerin kıdem tazminatlarının bir kısmını ödedik, geri kalan ödemeleri de bayram sonunda yapacağız" dedi.
"SOMALILARI SADECE KÖMÜRE MAHKUM ETMEYECEĞİZ"
"Maden işçilerimiz 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen Türkiye'nin en büyük iş kazasından bu güne kadar işlerine devam etmeyi sürdürmüşler, her şeye rağmen evlerine ekmek götürebilmenin bahtiyarlığını yaşamışlardır" diyen Özdağ, şunları söyledi:
"Biz de şirketin maden işçilerine maaş veremediği dönemde, 'Devlet başa' diyerek maden işçilerimizin ve ailelerinin mağdur olmaması için bu ödemeyi yaptık. İşsizlik maaşlarını ödedik. Yaşanan iş kazasından sonra maden işçilerimize iş bulmak için gerek İmbat'ı, gerek Işıklar'ı, gerek Atabacıları'nı gerekse de Demir Export kömür ocaklarını devreye soktuk. Hatta kazadan sonra çalışmaya devam eden Demir Export ve İmbat'a, firma yetkilileriyle görüşerek daha fazla işçi girmesi için gayret gösterdik. SEAŞ'ın (Soma Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.) özelleştirilmesini geciktirdik ve bir kişinin dahi işten çıkartılmamasını sağladık. Ege Linyitleri İşletmesi'ne (ELİ) işçisinden, teknisyenine kadar yeni personel alımının yapılmasını sağladık. Soma'da yaşayan ve evine ekmek götürmek için gece gündüz çalışan vatandaşlarımızı sadece madene, kömüre mahkum etmemek için yeni iş sahalarının açılmasını sağladık. Bunların hiç kuşkusuz başlıcası Soma'da yeni organize sanayi bölgesidir. Bitirilmesi için 25 milyon lira aktardık ve kamulaştırma şu an son aşamada."
"SOMA'DA İŞSİZLİĞİ YÜZDE 3'E ÇEKECEĞİZ"
Soma Organize Sanayi Bölgesi'nde en geç ekim ayı gibi firmaların hizmete başlamasını beklediklerini, burada 750 kişiye istihdam yaratılacağını belirten Özdağ, "Soma'da işsizlik 13 Mayıs'ta meydana gelen maden kazasından önce yüzde 5 civarındaydı. Gelinen nokta da tüm yaşanan üzücü olaylara rağmen işsizlik oranı aynı. Organize Sanayi Bölgesi'ni açarak, yeni yatırımlar yapmanın gayretiyle işsizliği Soma'da yüzde 3'e çekmenin hedefindeyiz. Bölge esnafımızda kazadan sonra mağduriyet yaşadı. Onların mağduruyitini gidermek için 2 bin 500 esnafımıza da ilk bir yıl ödemesiz üç yıl geri ödemeli 50 bin lira ödedik ki bölgeye canlılık gelsin. Yıldırım Demirören hayırsever işadamı olarak yeni bir okul yaptı. Ondan önce yine hayırsever işadamı Sadettin Saran'a spor salonu yaptırdık ve hemen açtırdık. Yatırımları sadece Soma ile sınırlı bırakmayarak mağduriyetlerin yaşandığı yakın ilçe olarak Kırkağaç ilçesinde de önemli yatırımlar yaptık" dedi.
"SOMA'YA İLLAGEL ÖRGÜTLERİN GİRMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"
Soma'daki maden ocakları ve işletmelerindeki yetkili sendikanın Türk-İş'e bağlı olduğunu, kaza meydana geldikten sonra sendikanın DİSK'in eline geçmesi için bazı kesimlerin çok çaba gösterdiğini de kaydeden Özdağ şöyle devam etti:
"DİSK yetkili sendika olabilir. Ancak, DİSK öne sürülerek sendikanın PKK'nın eline geçirilmesine çalışıldı. Bunu engelleme adına dolaylı ya da dolaysız çok çalıştım, gayret gösterdim. Paralel yapı da tehlikelidir ve mücadele konusunda kesin kararlıyız ama bu ülke için en büyük tehlike PKK'dır. Somalı vatandaşlarımız, işçilerimiz her zaman Soma'daki mevcut imkanlarla devleti de yanına alarak kendi yağlarında kavrulur ama biz Soma'ya illegal örgütlerin, PKK'nın ve provokatörlerin girmesine asla izin etmeyeceğiz."
Paralel yapı ve PKK tehlikesine karşı dikkatli olunmasını isteyen Özdağ, paralel yapının yıllarca devleti, milleti istismar ederek makbuzsuz para topladığını söyledi. Geçmişte bunlara 'Okul, yurt yapıyorlar, öğrencilere burs veriyorlar, gazete çıkartıyorlar' diyerek yardım ettiklerini belirten Özdağ, "Bu paralel yapı tehlikeli bir örgüttür, buradan ayrılın. Dershanelerle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra şimdi yine hayal dünyasına kapıldılar. Halbuki yeni bir kanun çıkartılıncaya kadar başka bir kanundan bahsedilemez, dolayısıyla dershaneler kapalıdır. Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımız bu konuyla ilgili açıklama yaptılar, yapmaya da devam edecekler inşallah. Konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerekiyorsa Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de milletvekilleri olarak bu düzenlemeyi yaparız. Bütün dershaneler bunlara ait de değil. Paralel yapıya bağlı Türkiye genelinde 300 civarında dershane vardı. Bunların bakmayın 'Fakir öğrencileri okutacağız' dediklerine, bunlar zengin ve zeki öğrencilerin yanındadır. Okullarında, dershanelerinde zengin, fakir, zeki öğrenci ayrımı yapan bir eğitimci karakterine sahipler. Lisede okuyan öğrenciler bile son zamanlarda bunun farkına varmışlardı. Paralel ve vesayetçi yapı ile mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

FOTOĞRAF