Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, yaptığı açıklamada, Fındık Tanıtım Grubu'nun, kurulduğunda ilk olarak Çin'de faaliyet gösterdiğini söyledi.
Fındığın arz fazlasının tüketilmesi için ürünün bilinmediği yerlerde ve tüketim potansiyeli olan yerlerde tanıtım çalışmaları yapmak amacıyla Fındık Tanıtım Grubu'nun kurulduğunu ifade eden Sevinç, "Uzun yıllar istediğimiz sonuçları alamadık. Nihayet bu yıldan itibaren meyveler toplanmaya başladı görünüyor" dedi.

Çin'e fındık ihracatına değinen Sevinç, "Öyle tahmin ediyorum ki önümüzdeki bir iki yıl içerisinde Çin, ihracat yaptığımız ilk 10 ülke içine girecek. Çin'e hiçbir zaman bin 400 ton üzerindeki rakamda ihracat yapılmamıştı ama henüz sezonun başındayız ağustos-aralık ihracatının 3 bin 500 ton olduğunu görüyoruz. Bu mükemmel bir sonuç bizim için, çok daha artacağını çok daha iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.
"Çin'de alındıktan sonra Japonya'da niye alınmasın"

Çin'in geçmişten beri her zaman hedef ülke olduğunu belirten Sevinç, şunları kaydetti:
"Yeni hedef değil, Çin her zaman birinci hedef ülkeydi ama o birinci hedef ülkede sonuçları yeni yeni almaya başladık. Hedef ülkelerimiz arasında Japonya var, Rusya var, Hindistan'da çok kısmi çalışmalar var orası biraz zor. Ümit ediyorum ki bu savaş ortamı bittikten sonra Rusya'da da iyi sonuçlar alacağız. Rus ekonomisinin çok kötü bir duruma düşmesi nedeniyle Rusya'da ihracat çok düştü maalesef. Japonya kolay bir pazar değil orada da iyi sonuçlar alınacağını düşünüyorum, Çin'de alındıktan sonra orada niye alınmasın."