BATMAN'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te, yeni yerleşim biriminde yapılacak konutların şartlarına ilçe sakinleri tepki gösterdi. Düzenlenen toplantıda konuşan Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen de yeni yerleşim biriminin iskan kararına karşı olduklarını belirterek, "Bu şartlarla yeni konutlar yerine mağarayı tercih ederiz" dedi.
Dün akşam, taziyevi önünde, açık havada düzenlenen toplantıya, Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar ile çok sayıda kişi katıldı. Toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konut satışlarıyla ilgili yeni iskan planına tepki gösteren Hasankeyfliler, bir dizi eylem kararı aldı. Hasankeyf için bakanların verdikleri sözlerinin havada kaldığını belirten Belediye Başkanı AK Partili Kusen, "Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu'nun, söyledikleriyle çelişiyor. 'Konutlarda yüzde 35 indirim sağlayacağız. Eğer 100 bin lira değerinde bir konutsa ve peşin öderseniz, yüzde 35 indirime yani 65 bin TL'ye evleri size satacağız' demişti. Bu yıl yayınlanan ilanda maalesef yüzde 35 indirim imkanı ortadan kalkmıştır. O sözlerin tamamı havada kaldı. Arsa fiyatlarında da bir iyileşme yok" dedi.
'VAATLER UNUTULDU'
Arsaların küçültülerek sanki ucuz satılmış gibi gösterildiğini savunan Başkan Kusen, "Metrekaresinde eksilttikleri arsayı sanki ucuza satmışlar gibi iyileştirme yaptıklarını iddia ediyorlar. Oysa ortada bir hile söz konusu. Çardakçılık işletmeciliğinden yaklaşık 40 kişi ekmek kazanıyor. Bu çardaklar bir bina veya bir tesis değil. Bakanlık yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde çardakçılık yapan esnafın da hak sahibi olacağı açıklanmıştı. Fakat yeni yerleşim iskan ilanında çardak esnafıyla ilgili tek bir ayrıntı yok. Esnafımıza verilen vaatler de tutulmadı. Çardak sahipleri, yeni yerleşim biriminde hak sahibi olmayacak" diye konuştu.
'YUSUFELİ, HASANKEYF'TEN DAHA MI DEĞERLİ?'
Artvin-Yusufeli'ndeki kamulaştırma bedeli ile Hasankeyf'teki bedeller arasında uçurum olduğunu ifade eden Kusen, şöyle konuştu:
"Konut satışlarında bile hile var. Yeni Hasankeyf'te dönümü bin TL'ye kamulaştırılıp arsayı, bize kat kat fazla paraya satmak istiyorlar. Bu konutların bize faturası 200 bin TL'ye buluyor. Artvin-Yusufeli'nde arsaların bir dönümüne 58 bin TL bedel biçilmiş. Hasankeyf'te ise tarlara biçilen bedel ise 11 bin TL. Mezopotamya'nın bu kadim ve bereketli toprağının 11 katını Yusufeli'ne kamulaştırma bedeli verilmiş. Bize ise reva görülen 11 bin TL. Geçmişte yeni Hasankeyf'te dönümüne 900 TL fiyat verildiğini biliyoruz. Hasankeyf'in değeri, kültürü dünyada parayla satılmayacak kadar pahalıyken, maalesef Yusufeli'ne verilen fiyata göre 20 kat daha düşüktür. Hasankeyf, bu kadar değersiz değil."
'MAĞARADA YAŞAMAYI TERCİH EDERİZ'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınladığı iskan planını tanımayacaklarını kaydeden Başkan Kusen, "İstemediğimiz bir projeyi önümüze getiriyorlar. 'Bir ay içinde müracaat edin' uyarısında bulunan Bakanlık yetkililerine sesleniyoruz; gider mağarada yaşarız. Orada yaşamaktan da gurur duyarız. Daha dündü, Devletin Bakanı geldi, bana söz verdi, sözünü yerine getiremedi. Bu yerleşim iskan ilan kararına karşıyız. Bu şartlarda evet demiyeceğiz. Çifte standart uygulamaya hayır diyoruz. Yeni bir çadır kent kurmaya hazırım. Çok da sıkışırsak, mağarada yaşamayı tercih ederiz. Asla Hasankeyf'in yeni yerleşim iskan kararını düşünmüyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI