Fakültenin dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay ise “Bizde bıraktığı izlenim bakımından kalkışmayı yönetebilecek yetenekte biri gibi gözükmüyordu” dedi. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü’nde yakalanan tek sivil olan ve çıkartıldığı mahkemede ‘Tarla bakmaya gelmiştim’ deyince 21 dakika gibi kısa bir sürede serbest bırakılan ancak daha sonra FETÖ’nün ‘Hava Kuvvetleri imamı’ olduğu iddia edilen Adil Öksüz sırra kadem bastı.

‘SIR’ plakalı aracıyla Akyazı’ya geldi 
Darbe girişiminden sonra başlatılan adli soruşturmalar çerçevesinde hakkında yakalama kararı çıkartılan akademisyen Adil Öksüz’ün salıverildikten sonra uçakla Ankara’dan İstanbul’a oradan da ‘SIR’ plakalı aracıyla Sakarya’nın Akyazı ilçesindeki kayınpederinin evine geldiği ortaya çıktı.

Akyazı’da yayla evleri arandı 
Öksüz’ün otomobiliyle geldiği Akyazı ilçesinde bulunan kayınpederinin yayla evleri dahil çok sayıda evde arama yapıldı. Aynı gün kayınpederinin evinin garajına bırakarak kaçtığı ’34 SIR 49’ plakasıyla dikkat çeken otomobili de didik didik arandı. Araç arama yapıldıktan sonra çekici yardımıyla garajdan çekildi.

“Kendi aramızda Fethullah Gülen 2 diyorduk” 
Sade yaşantısıyla dikkatleri üzerine çekmeyen Öksüz’ü görev yaptığı Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde dersine girdiği öğrencisi Muhammet Tayyip Sosyal anlattı. Öksüz’ün öğrencileriyle ilişkisi zayıf olan bir öğretim görevlisi olduğunu belirten Soysal, “Derse geldiği zaman genellikle öğrencilerle iletişimi zayıf olan, dersi donuk anlatan bir tipti. Zaten öğrenciler arasında kendisi için ‘Fethullah Gülen 2’ diyorduk. Konuşması olsun, üslubu olsun hal ve hareketleriyle kendisi bizzat ondan ders aldığını, onu taklit ettiğini açık ediyordu” dedi.

“Haberlerde gördüğümüzde büyük şaşkınlık yaşadık” 
Okuldaki yaşantısına bakarak Öksüz’ü böyle bir girişimi yürütebilecek biri olarak görmediklerini ifade eden Soysal, “Biz öğrenciler arasında kendisinin Fethullah Gülen sempatizanı olduğunun bilincindeydik. Bu doğrultuda paralel yapıya mensup olduğunu da düşünüyorduk. Şimdi de kendisini açık etmiş bir vaziyette ortaya koydu. Böyle bir kalkışma içerisinde bulunabileceğini tahmin bile etmedik. Çünkü kendisi okulda bu tarzda faaliyetler yürüttüğüne dair bir izlenim bırakmıyordu. Arkadaşlarla haberlerde gördüğümüz zaman büyük bir şaşkınlık yaşadık. Ayrı zamanda Adil Öksüz’ün böyle bir kalkışma yapması ve okulla anılması da bizleri çok üzüyor” diye konuştu.

FETÖ’cü Suat Yıldırım döneminde yerleştiler 
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, Adil Öksüz ve onunla birlikte açığa alınan 9 kişiyi Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne yerleştiren ismin bir yıl önce yurt dışına kaçan adı FETÖ'nün 73 örgüt yöneticisi arasında olan fakültenin kurucu dekanı Prof. Dr. Suat Yıldırım olduğunu söyledi. Günay, gerek Adil Öksüz, gerekse onunla birlikte açığa alınmış 9 kinin hiçbir zaman fakülteyi temsil etmediğini ifade etti.

“Etliye sütlüye karışmayan, polemiğe girmeyen, sakin birisi” 
Yaklaşık 6 yıldır fakültenin dekanı olarak görev yapan Günay, Adil Öksüz’ü bu örgüte mensup gibi görünen ancak çok fazla etliye sütlüye karışmayan, sakin, akademik kariyeri parlak olmayan, derslerine gelip giden, polemiğe girmeyen birisi olarak tanımladı.

“Bizde bıraktığı izlenim bakımından kalkışmayı yönetecek yetenekte biri gibi gözükmüyordu” 
Günay, “1993-1995 yılları arasında FETÖ’nün 73 örgüt yöneticisi içerisinde bulunan fakültenin kurucu dekanı Suat Yıldırım döneminde fakülteye yerleştirilenler arasında böyle bir misyonu üstlenecek biri varsa öncelikle akla gelen kişi Adil Öksüz değildir. Kamuoyunda öne çıkan Davut Aydüz, Muhittin Akgül gibi aktörler var. Ancak Adil Öksüz’ün de Suat Yıldırım tarafından fakülteye alındığı için o yapıya sempatizanlığı olduğunu bir şekilde irtibatlı olduğunu herkes biliyordu. Ama tavır ve davranışları, yetenekleri bakımından, bizde bıraktığı izlenim bakımından kalkışmayı yönetecek ya da kendisine atfedilen işleri yapacak bir performansta gözükmüyordu. Bunları yapmış olması hepimizde şok tesiri bırakan bir durumdur. İnşallah en kısa zamanda yakalanır” dedi.

“Öğrenciler gönül rahatlığıyla fakültemizi seçsin”
Günay, 17-25 Aralık’tan sonra gerek üniversite genelinde gerekse de fakülte de örgüte mensup olduklarını düşündükleri kişilere yükseltme yapmadıklarını, idari tüm süreçlerden de dışladıklarını söyledi. Tercih süreciyle ilgili öğrencilere seslenen Günay, “Hem akademik özellikleri hem de insani özellikleriyle fevkalade hocaların bulunduğunu bir kez daha ifade ediyorum. Öğrencilerimizin de gönül rahatlığıyla fakültemizi tercih etmelerini bekliyorum. Kısa zamanda bu imajı üzerimizden atıp, yine akademik başarılarıyla konuşulan fakülte olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.