Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Bengü köyünün (Mahallesi) atlatıldığı “Irmağın Kıyısındaki Köy Bengü “ isimli romanın tanıtımı Öretmenevi’nde yapıldı.
Araştırmacı- yazar Orhan Baylan, Altınkaya Baraj Gölü’nün altında kalan Bengü köyünün romanının tanıtımını Öğretmenevi lokalinde yaptı. Düzenlenen geceye Belediye Başkanı Zihni Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürü, AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Acar, Bengü Dernekler Başkanı Bekir Keskin, Bengü Mahallesi Muhtarı Hasan Yavuz ve Bengülü iş adamları katıldı.
Araştırmacı- yazar Orhan Baylan yaptığı konuşmada, “Kenarında balık tuttuğumuz , yüzdüğümüz, meyvelerinden yediğimiz zaman zaman bozuk yollarında gidip geldiğimiz o köy bir gün baraj geldi ve suyun altında kaldı. Suyun altında kalan asıl bizim mazimizdi , bizim geçmişimizdi ,bizim anılarımızdı. Bizim köyümüz bin yıllık bir Türkmen köyü. Yüz sene önce biri Bengü’nün tarihini yazsa Bengü’nün bugün kayıtlı bir tarihi olurdu. Kayıt altına kimse almamış bende tarihe bir not düşmek istedim“ dedi.
Belediye Başkanı Zihni Şahin de “Yazmamak, not almamak dedesinin dedesini bilen yok , kayıtlar çok az. Bu Türk milleti neler yaşadı ama baktığınız zaman kendine uydurma tarih yazanlar , destanlar yazan milletler varken biz yaşadığımız destanları dahi yazamadık. Bu bizim yaşadığımız dönemde tarih olacak. Bu döneminde notları alınması gerekir. O bakımdan Begü adı altında bu kültürü yaşatma adına, insanların hatıralarını yaşatma adına romanı kaleme aldığı için Orhan Baylan kardeşimi tebrik ediyorum" Şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından araştırmacı- yazar Orhan Baylan “Irmağın Kıyısındaki Köy Bengü” ismli kitabı imzalayarak konuklara dağıttı.