Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ı ziyaret etti. Doğu Afrika’nın kaynak zengini ancak fakir ülkelerine yapılan üst düzey ziyaret, ön planda ekonomik ilişkileri geliştirme amacı vardı. Cumhurbaşkanı, dönüş yolunda geziyi değerlendirirken Merkez Bankası'na da çağrıda bulundu. 

‘Yerli paraya geçmek şarttır’

Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında yüzde 0.75 puanlık bir artışa gitmesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Ben aynı noktadayım. Bu konuda görüşümü öteden beri söylüyorum: Faizi artırmak, kuru da enflasyonu da olumsuz istikamette etkiler. Hatta ben özellikle faizde, taban tavan meselesinin dahi kaldırılmasını, sadece politika faizinin kalmasını savunan birisiyim. Faizle işsizliği azaltamazsınız. Niye? Çünkü girişimci yatırım yapamayacaktır. Bankalar kalkıp da, faizler yükseldi diye girişimciye kredi mi verecek? Hayır. Girişimci, müteşebbis, yüksek faizle zaten kalkıp yatırım yapamaz ki; yatırımını artıramaz, sıfırdan yeni bir yatırıma da giremez. Hep söylüyorum, faizle enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Başka yerlerde şey aramayın; yok domates yok biber, hepsi hikaye. Bu işin ana sebebi faizdir. Kur baskısından kurtulmak için yerli paraya geçmek şarttır. Bakın Rusya ile bu konuda anlaştık, Çin keza, İran keza öyle. Avrupa’daki ülkelerde de yerli paraya geçme düşüncesi başladı. İngiltere’nin bu noktaya gelmesi zaten bundandır. Biz Rusya ile ilişkilerde yerli paraya girer de bunu yaparsak, kur baskısından parayı kurtarmış olacağız.” dedi. 

Madagaskar’a TOKİ konutları

Erdoğan Madagaskar'a yapılması planlanan TOKİ konutları içinde şunları söyledi: 

“Madagaskar Cumhurbaşkanı ile havalimanına geliş esnasında araçta uzun uzun sohbet imkanımız oldu. Madagaskar, doğal güzellikleri ile çok farklı bir ülke, ama kişi başına geliri henüz 450 dolar. Ülkenin yüzde 10 küsuru elektrik alabiliyor. Bunlarda fuel oil var, dizel var, gaz da var. Çok ciddi manada su var. Hidroelektrik santral kurulabilir. Kömür var. Termik santraller kurulabilir. Ada olduğu için rahatlıkla rüzgar enerji santralleri kurulabilir. Güneş enerjisi kurulabilir. Kentsel dönüşümü de konuştuk. Şehir ile havalimanı arasındaki yolun etrafından işe başlanabileceğinden bahsettik. ‘Sen buralarda oturan vatandaşları ikna eder misin’ dedim, ‘Ederim’ dedi. Bizim TOKİ’mizi, 14 senede 760 bin konut yaptığımızı, özel sektörümüzü anlattım. Dedim ki, ‘Buralarda konut yapımına girelim. Sen yer tahsisini yap, biz süratle bir artı salon, iki artı salon konutlar yapalım, dar gelirlere açalım. Bu bir can suyu olur, sonra da şehrin başka kesimlerine el atılır’... Bütün mesele devletin alım garantisi. ‘Sen yapılacak bu konutları, 40 dolar 50 dolar taksitle versen, buradaki insanlar alabilir mi’ diye sordum, ‘Alırlar’ dedi. ‘O zaman mesele yok dedim. 8 ay ile 12 ay arasında konut yapımını hızlandırırız, alt yapısı üst yapısı ile birkaç yıl içinde şehrin değiştiğini görürsünüz’ dedim.”

kaynak:haber7