DÜZCE (AA) - ÖMER FARUK CEBECİ - BARIŞ ZENGİN - İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, 2023 yılı hedeflerinin 1 milyon ton fındık üretimi ve 4 milyar dolar ihracat olarak belirlediklerini söyledi.

Gören, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 700 bin hektarlık fındık dikim alanı olduğunu söyledi. 

Türkiye'de ortalama 700 bin ton civarında fındık üretildiğini ifade eden Gören, 2023 yılı hedefleri kapsamında çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlattı. 

Türk fındık ihracatçısının, 5 yıl önce 2023 yılı için konulan, değer bazında 2,5 milyar dolar, miktar bazında ise 300-350 bin tonluk ihracat hedefinin revize edildiğini dile getiren Gören, şunları kaydetti:

"Yeni bir sloganla ortaya çıkıyoruz. 2023 yılı için 4 milyar dolar ve 400 bin ton miktar kadar fındık ihracatını hedefliyoruz, 400 bin ihracat yapmamız için bize 800 bin ton kabuklu fındık gerekiyor. İç piyasa tüketiminin de 200 bin ton civarında artacağını düşündüğümüzde, 2023 yılı üretim hedefini 1 milyon ton olarak belirledik. Mevcut alanlarda sürdürülecek verimlilik, iyi tarım uygulamaları, modernizasyon, mekanik, gübreleme ve ilaçlama gibi çalışmalarla hedefimizi de çok hızlı bir şekilde yakalayacağız."

- Rekolte tahmini

Fındıkta hasat sezonunun yaklaşmasıyla farklı kurum ve kuruluşların rekolte tahmininde bulunduğuna işaret eden Gören, "İhracatçı birlikleri, her yıl kurumsal olarak düzenli bir şekilde oluşturulan ziraat mühendisleri ekibiyle rekolte tahmin çalışmaları yapıyor. Şubat ayında başlarlar. Gerek görüldüğünde nisan, mayıs aylarında ikinci tura çıkarlar. Final olarak haziran sonu veya temmuz başında nihai sonuç çalışmalarını bitirip bize çalışmalarını bildirirler. 2015-2016 sezonuna ait fındıklarla ilgili bir rekolte tahmin çalışması yaptırdık akademisyenlere. Dolayısıyla onların bize sunmuş oldukları raporlar bize 733 bin tonluk bir tahmini rekolte olduğu yönünde" şeklinde konuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin, fındık rekolte tahminini 590 bin ton olarak açıkladığını hatırlatan Gören, şöyle devam etti:

"Ziraat odaları diyor ki rekolte 590 bin. Saygı duyuyoruz. Belki bizimki yanlış, onlarınki doğrudur. Dediğimiz gibi bu bir tahmindir. Tahmin sonucunun yorumunun pek fazla olmaması gerekiyor fakat burada üzüldüğümüz nokta bu tahminleri fiyatlarla ilişkilendirerek, 'İhracatçı birlikleri yüksek rekolte açıklayarak fiyatları düşürmek istiyor' şeklindeki düşünceleri esefle karşılıyoruz. Üzülüyoruz, çünkü onlar çok önemli bir paydaş, çok değerli insanlar. Onlar 590 çıkartmışlar, tarım il müdürlükleri 670 bin çıkartmış. Biz keza aynı şekilde, bunun doğruluğunu 2016'nın eylül ayının başında göreceğiz."