İZMİR'de, Türkiye'ye sığınma başvurusunda bulunan mülteciler için, Avrupa Birliği'nin de desteğiyle, Kabul ve Barınma Merkezi kuruldu. Açılışı için son hazırlıkların yapıldığı 750 kişi kapasiteli otel konforundaki merkezde, sadece sığınma başvurusunda bulunan mültecilerin değil, bir bölümünde kentte kalacak yer bulamayan Suriyelilerin de barındırılacağı öğrenildi. Göç İdaresi İl Müdürlüğü'nün de, proje sahibi olarak AB'nin ilgili biriminden izin istemek için girişim başlattığı ortaya çıktı.
Daha iyi şartlarda yaşamanın hayalini kurup Türkiye'ye yasadışı yollardan giren yüzlerce kaçağın, Avrupa ülkelerine gitmek için geldikleri İzmir'de, Avrupa Birliği'nin de desteğiyle bir çalışma başlatıldı. Yaklaşık iki yıl önce, Harmandalı Mahallesi'nde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün projelendirdiği, Mülteci Kabul ve Barınma Merkezi'nin inşaatına başlandı. Yapılan çalışmalarla bina inşaatı tamamlandı.
Yaklaşık 60 dönümlük alanda kurulan, 750 kişi kapasiteli merkezde kalanların, belli zamanlarda dışarıya çıkma hakları da bulunacak. Ayrıca merkezde, televizyon izleme odaları, internet salonu, berber salonu, terzi, çocuk oyun alanları, spor salonu, yemekhane, sağlık merkezi, çamaşırhane gibi bölümler bulunacak. Mültecilerin eğitimi için de, çeşitli branşlarda, sınıflar, atölyeler kurulacak. Özel bakıma muhtaç olan mülteciler için, yine bakım odaları hazırlanacak.
İltica başvurusunda bulunan ve daha önce Malatya, Sivas, Afyonkarahisar gibi illerdeki barınma yerlerinde kalan mülteciler, başvurularının ardından resmi işlemleri tamamlanana kadar bu merkezde barınacak. Resmi işlemlerin uzaması halinde yine bu merkezin içerisinde özellikle çocuklar için eğitim tesisleri bulunacak. Yaklaşık 100 milyon liralık proje kapsamında, bakım merkezleri, İzmir'in yanı sıra Ankara, Gaziantep, Van, Kayseri, Kırklareli, Erzurum gibi illerde de yapılacak. İzmir'deki merkezin yapımı Valilik, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Çiğli Belediyesi'nden yetkililerin de dahil olduğu ortak bir koordinasyonla yürütüldü.
SURİYELİLERE DE KAPILARI AÇILACAK
AB'nin de desteklediği projeye göre, önceki açıklamalarda, merkezde sadece iltica başvurusunda bulunan yabancı uyrukluların kalacakları açıklandı. Savaş ortamından dolayı Türkiye'ye gelen Suriyelilere, geçici oturum belgeleri ve ikametgahlar verildiği için bu merkezde kalamayacakları açıklanmıştı. Ancak aradan geçen bir yıl sonrasında, özellikle Yunan adalarına geçmek için gelenlerle birlikte İzmir'de, Suriyeliler önemli bir sayıya ulaştı. Resmi kayıtlara göre 68 bin 700 ancak gayri resmi kayıtlara göre kentte, 500 bin Suriyelinin bulunduğu, çeşitli derneklerce açıklandı. Suriyelilerin kent içerisindeki meydanlarda, parklarda, yeşil alanlarda ve kaldırımda yaşamaya başlaması üzerine, Göç İdaresi İl Müdürlüğü, kent girişlerine kontrol noktaları kurmanın yanı sıra Kabul ve Barınma Merkezi için A.B.'nin de kapısını çaldı.
Özellikle kalacak yerleri olmayan Suriyelilerin, merkezin bir bölümünde barındırılması için proje sahibi olarak Avrupa Birliği'nin ilgili biriminden izin istendiği ortaya çıktı. İzin gelmesi durumunda ise, iki blok halindeki merkezin bir bölümünde, Suriyelilerin de bakımının sağlanacağı öğrenildi.
İzmir Valisi Mustafa Toprak da, merkezin, Suriyelilere tahsis edileceği gibi bir durumunun söz konusu olmadığını, oranın projeye uygun olarak kullanılacağını; ancak belli bir bölümünde Suriyelilerin barındırlabileceğini söyledi.

FOTOĞRAF