Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde depreme dayanıksız olduğu için yıkılan okul binasının temelinden kümbet mezarlar çıkınca, inşaat durdurularak bölgede arkeolojik kazı çalışması başlatıldı.
Çanakkale Valiliği hasar tespit ekiplerince Lapseki ilçesinde geniş çaplı incelemeler sonucunda depreme dayanıksız olduğu tespit edilen Plevne İlköğretim Okulu binasının yıkılarak, kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilmesi için çalışmalar başladı. Yapılan sondaj çalışmalarında kümbet mezarların çıkması sonucu Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından inşaat yapımı durdurularak, tarihi kazı çalışmaları başlatıldı. Okul bahçesinde birçok farklı noktada çıkan tarihi bulgular sonucu kazı çalışmaları genişletildi. Turizm Bakanlığı telif hakları kapsamında olduğu iddiası ile kazı alanında çalışan arkeolog tarafından basın mensuplarının görüntü almasına izin verilmiyor.
Çanakkale Müze Müdürlüğü bünyesinde çalışan görevliler tarafından yapılan açıklamada, “Birçok farklı alanda bulgular var. Şuanda kurtarma işlemleri gerçekleşiyor. Okul yapımı için inşaat çalışmaları askıya alındı. Şuanda kesin bir tarihi bilgi vermek zor. Lampsakos dönemine de ait olabilir, Roma kalıntıları da olabilir. Çalışmaların ilerleyen bölümlerinde daha net cevap verebiliriz" denildi.
Çanakkale Savaşları sırasında hastane olarak hizmet veren bina, daha sonra okul olarak kullanıldı. 1987 yılında okul kimliğine kavuşan bina sırasıyla Lapseki Lisesi ve Plevne İlkokulu olarak kullanıldı.
LAPSEKİ İLÇESİNDE OKUL SIKINTISI VAR
Yıkılan Plevne İlköğretim Okulu’ndaki öğrenciler ise 25 Eylül İlköğretim Okulu’na nakledildi. Sabahçı ve öğlenci eğitim sistemiyle okuyan öğrenciler bina sıkıntısı çekiyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Plevne İlköğretim Okulu’nun yeniden inşasını beklerken, tarihi eser bulgularıyla askıya alınan inşaat süreci çıkmaza girdi. Öğrenci velileri okul binasının bir an önce yapılmasını beklediklerini söyledi.